Nvidas Geforce RTX 4090 är ett till storleken tilltaget grafikkort, inte minst versionerna bestyckade med partnermodellernas rejälare kylaranordningar. Det vill Asus råda bot på med en refresh av TUF-serien, som krymper storleken med hjälp av en gammal kylare.

Den nya modellen får namnet TUF OG och bestyckar Geforce RTX 4090 med samma kylare som annars redan återfinns på RTX 3090 Ti, vilket skalar av två centimeter på längden ställt mot ordinarie Asus RTX 4090 TUF. Därtill specificeras antalet kortplatser grafikkortet ockuperar som 3,2 istället för 3,65 stycken.

tuf4090.jpg

Nya RTX 4090 TUF OG och dess något mer platsbesparande kylare.

Intressant är att kretskortet i RTX 4090 TUF OG ser ut att vara större och längre än tidigare RTX 4090-modeller från Asus. Det spekuleras vara för att även det är samma kretskort som tidigare använts till RTX 3090 Ti, men som omdanats något för att husera den nya grafikkretsen.

Utöver att tillfredsställa den som känner sig nostalgisk och saknar kylaren från förra generationens toppkort är det sannolikt att det främst handlar om en kostnadsbesparing genom att använda redan producerade delar. Någon svensk prislapp för TUF OG saknas, men de ordinarie TUF-syskonen börjar på cirka 22 000 kronor.

Källa: Asus, Videocardz