Som många andra av Googles produkter och tjänster innehåller Gmail en viss mängd annonser och reklam. För vanliga användare märks det främst i inkorgen "Kampanjer", där både webbläsare och applikation visar en eller två annonser högst upp. Nu ser Google ut att trappa upp antalet annonser och utöka det till fler av Gmails inkorgar.

gmail aids.png

Till vänster ses en vy ur inkorgen "Kampanjer". Till vänster ses "Uppdateringar" som även den fått tillägg av annonser.

Den inkorg som ser ut att vara näst på tur är "Uppdateringar", som bland annat sorterar ut aviseringar, orderbekräftelser och liknande innehåll i en separat flik. Utöver det rapporterar flera användare att mängden annonser ökat i övriga inkorgar, samt bytt plats. Istället för att endast bestå av två annonser i topp ses fler inblandade längre ned i listan, mellan vanliga mail.

mailexempel.jpg

Istället för att endast ligga högst upp hittas annonserna utspridda i inkorgen. Bildkälla: Twitter/"@Marshallc6"

Google testar med jämna mellanrum olika typer av annonsering på sina plattformar, inte bara Gmail. Exempelvis skruvades frekvensen upp i ett experiment på Youtube i höstas, vilket omedelbart möttes av kritikstorm från användare. Sedan dess har Google istället gjort sig av med en reklamplats. Huruvida Gmail-förändringen är permanent återstår därmed att se.

Vilken mailklient använder du?