Under helgen utsattes Skatteverket för en cyberattack. Vid sjutiden på söndag kväll meddelade Skatteverket att attacken fortfarande var pågående och att de begränsat åtkomst till webbplatsen för länder utanför Skandinavien. Problemet ser ut att kvarstå och under måndag morgon fortgår problem med att nå myndighetens webbsida.

Angreppet fortsätter och kan medföra vissa störningar. Webbplatsen är begränsad för länder utanför Skandinavien. – Skatteverket på Facebook

På Skatteverkets webbsida framgår att det rör sig om en överbelastningsattack och att myndigheten arbetar på att lösa problemet. Skatteverket var dock inte ensamma om störningar under helgen – problem rapporteras även hos polisen. Bland annat var det under helgen svårt att komma fram på polisens nationella telefonnummer 114 14 för situationer som inte är akuta.

skatteverket.png

Under måndag morgon kvarstår varning om störningar på Skatteverkets webbplats.

Även gränspolisens IT-system påverkades och skapade långa köer i passkontrollen på Landvetters flygplats. Till DN bekräftar Elin Bohman, pressekreterare vid MSB, att det skett flera incidenter men att samtliga är sekretessbelagda och att det är upp till de enskilda aktörerna att svara på vidare frågor.