Under hösten 2020 gjorde Sonys Playstation 5 och Microsofts Xbox Series X/S debut, efter många långa år med spelkonsolernas respektive föregångare. Vid sidan av rejält upphottad hårdvara för att driva spelen kommer duon med snabb SSD-lagring, som decimerar laddningstider och öppnar för nya funktioner. Med stora spel och internt utrymme på maximalt 1 TB är dock extra lagring ett ständigt aktuellt ämne.

Hos Playstation 5 kan moderna M.2-anslutna NVM Express-enheter användas, men med Xbox gäller proprietära instickskort från Seagate. Nu meddelar Microsoft att åtminstone amerikanska kunder får åtnjuta betydligt lägre priser på dessa enheter, som sedan lansering förknippats med saftiga prislappar. Lagringsenheterna finns i storlekarna 512 GB, 1 TB och 2 TB, som med detta besked prismässigt hamnar 30–35 procent lägre än tidigare.

I dollar räknat innebär det att den minsta varianten kostar 90 USD istället för 140; den mest rymliga 280 USD, ned från 400 USD. Mellanvarianten landar på 150 USD istället för 220 USD. För närvarande är priserna oförändrade i Microsofts svenska webbutik, och detsamma gäller exempelvis den tyska och brittiska versionen. Därmed får den i behov av mer SSD-lagring i dagsläget pynta upp till 2 600 kronor för 1 TB.

Det är dock sannolikt att liknande prissänkningar sker globalt inom snar framtid, särskilt eftersom ett konkurrerande och billigare alternativ från Western Digital är på ingång. Tilläggas kan också att den vanliga 1 TB-modellen sett en prissänkning på några hundralappar hos många återförsäljare, där 2 390 kronor står att finna på flera håll. Framtiden får utvisa om det blir den nya standardnivån, eller om prislapparna kan krympas mer än så.

Har du uppgraderat lagringsutrymmet för din Playstation 5- eller Xbox Series X/S-konsol?