Den smått klassiska grafikkortstillverkaren Matrox meddelar nu att de släpper sin egen serie med Intel Arc-baserade grafikkort, Luma. Serien använder sig av Intels Arc A310 och Arc A380 som släpptes utan större pompa och ståt under andra halvan av 2022. Faktum är att Matrox är en av få leverantörer som släpper ett Arc A310-kort. Serien består av Luma A310, Luma A310F och Luma A380.

Matrox är en veteran i branschen och släppte sitt första grafikkort ALT-256 år 1978, till datorer med S-100-bussar. På 90-talet vann Matrox Millennium-serie popularitet men under andra halvan av årtiondet började företaget få svårt att hålla jämna steg med sina konkurrenter. I takt med att 3D-bilder blev allt viktigare fick Matrox se sig slaget av företag som 3dfx Interactive och därefter Nvidia och ATI.

Sedan dess har företaget gjort mer specialiserade grafikkort fokuserade på att använda flera bildskärmar samtidigt, produkter riktade till industrier och myndigheter. Även den nya Luma-serien är huvudsakligen tänkt för användning inom industri- och sjukvårdssektorn och samtliga kort har fyra bildutgångar.

Luma A310 är ett fysiskt mindre PCI Express 4.0 x16-anslutet grafikkort som utlovar bättre pålitlighet för både mindre och större system genom en passiv kylfläns. Luma A310F-varianten är även det ett mindre grafikkort, men utrustat med en aktiv kylare i samma kompakta format – en expansionskortsplats och halvhöjd.

Med den mer kraftfulla grafikkretsen under skalet är Luma A380 också den modell som erbjuder bäst prestanda, vilket också medför en större produkt. Fullhöjd och extra längd tillkommer, men aktiv kylning och tjocklek om en expansionsplats består. Istället för Mini Displayport-anslutningar gäller fyra fullstora bildanslutningar, men oavsett format kan de användas för lika många 5K-bildskärmar, alternativt två bildskärmar med 8K-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 60 bildrutor per sekund.