Mot slutet av 2022 trädde Digital Services Act, DSA, i kraft och nu meddelar EU-kommissionen vilka företag som påverkas av lagändringarna. Totalt handlar det om 19 plattformar som nu måste förhålla sig till reglerna för stora nätbolag, bland annat genom att tydligt markera reklam och vidta särskilda åtgärder vid publicering av olagligt material.

Plattformarna som måste förhålla sig till de hårdaste reglerna i DSA är bland annat Facebook, Tiktok, Twitter, Wikipedia, Youtube samt sökmotorerna Bing och Google. Gemensam nämnare är att de olika plattformarna har över 45 miljoner aktiva användare varje månad. Flera av bolagen har förvarnats om att de måste förhålla sig till nya reglerna och samtliga har fyra månader på sig att uppfylla kraven som ställs för att undvika böter.

Klicka här för att se alla företag som påverkas

Very Large Online Platforms:
Alibaba AliExpress
Amazon Store
Apple AppStore
Booking.com
Facebook
Google Play
Google Maps
Google Shopping
Instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
TikTok
Twitter
Wikipedia
YouTube
Zalando

Very Large Online Search Engines:
Bing
Google Search

Visa mer

Digital Services Act handlar inte bara om marknadsföring och hantering av olagligt material, utan består av flera regler att förhålla sig till för att skydda användare. Bland annat måste stora företag nu visa vem avsändaren av reklam är, samt tydliggöra varför reklamen syns för dig. Därtill måste plattformarna implementera system för mer effektiv hantering av anmält innehåll och tydligare märka desinformation.

Vidare ställs extra krav på att skydd för minderåriga individer implementeras. All reklam som riktar sig mot barn förbjuds och plattformarna måste anpassa tjänster, gränssnitt, rekommendationer och justera sina användaravtal för att säkerställa att barn skyddas.

Initialt ligger ansvaret för att de nya reglerna följs på EU-kommissionen. I februari 2024 ska EU:s medlemsländer tillsätta ansvariga som ska säkerställa att plattformarna, inklusive sökmotorerna, förhåller sig till reglerna.

Källa: EU-kommissionen