Det senaste årtiondet har barn, föräldrar och lärare i Stockholm tvingats stå ut med Skolplattformen, ett heltäckande IT-system för allt som rör barnens skolgång. Tjänsten har fått så mycket kritik att en grupp föräldrar för några år sedan började utveckla ett alternativ med öppen källkod kallad Öppna skolplattformen som idag finns som applikation för Android och IOS.

Förutom att webbplatsen är komplicerad och har varit buggig har den läckt personuppgifter, vilket ledde till fyra miljoner kronor i straffavgift från Integritetsskyddsmyndigheten. Nu rapporterar TT (via Aftonbladet) att Skolplattformen läggs ner. Vi Lärare skriver att den ersätts med ett nytt system upphandlat av Infomentor, som enligt Stockholms stads IT- och digitaliseringschef Patrik Kärkkäinen ska vara på plats för både grund- och gymnasieskolor till skolstarten i augusti 2024.

Skolplattformen har kostat Stockholm över en miljard kronor sedan lanseringen 2012, och det nya systemet beräknas kosta en femtedel så mycket. Patrik Kärkkäinen säger till Vi Lärare att kostnaden för dagens system blev så mycket högre eftersom hela projektet drevs av konsulter. För det nya systemet har staden byggt upp en intern organisation och dessutom ska Infomentor ansvara för driften av hela systemet.

Lärarfacket Sveriges Lärares Stockholmsordförande Britt-Marie Selin säger till Vi Lärare att facket är optimistisk, men riktar ändå kritik mot att staden inte har haft tillräckligt många arbetande lärare med under upphandlingen.

Läs mer om Skolplattformen: