I januari introducerade AMD senaste Ryzen för bärbara, vilket inkluderade Ryzen 7040 "Phoenix Point" för tunnare system. Processorerna försenades från mars till april och nu har ett första test letat sig ut genom Youtube-kanalen ETA Prime (via Videocardz), där flaggskeppet Ryzen 9 7940HS med inbyggda grafikdelen Radeon 780M visar på förhållandevis goda resultat i 1080p, med en bit över 60 FPS i flera populära speltitlar.

Processorn huserar i en bärbar dator signerad Asus, tillsammans med ett Geforce RTX 4060. Det sistnämnda figurerar dock inte i testet alls. Under huven finns 8 kärnor och 16 trådar, med basfrekvens på 4 GHz och möjlighet att klättra till 5,2 GHz. Den integrerade grafiken listas som 12 CU enligt samma RDNA 3-arkitektur som Radeon RX 7000-serien.

Speltitel

Grafikinställning

Snittvärde (FPS)

Counter-Strike: Global Offensive

High

130 FPS

Grand Theft Auto V

Very High

80 FPS

Forza Horizon 5

High

86 FPS

Fortnite

Medium

78 FPS

Doom Eternal

Medium

83 FPS

Horizon Zero Dawn

Favor Performance

69 FPS

Call of Duty Modern Warfare

Recommended/FSR Performance

106 FPS

Cyberpunk 2077

Medium/Low

70 FPS

Med effekten begränsad till 80 watt i TDP-värde och Asus förinställda Performance-läge ligger flera speltitlar runt 80 FPS eller högre, däribland Forza Horizon 5 och Doom Eternal. Samtliga körs i upplösningen 1080p och främst med grafikinställningar motsvarande medium eller lägre, med några som blandar eller kör förinställda "Performance"-lägen.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Bland annat flaggas det för att de tidiga drivrutinerna inte är helt stabila och i nuläget orsakar frekventa krascher i flera speltitlar. Det till trots lyckas ETA Prime överklocka grafikdelen en bra bit, från 2,8 GHz till 3 GHz. Vid 3,25 GHz tog det stopp och kraschade, men med framtida drivrutiner menar Youtube-profilen att högre nivåer kan bli möjligt.

Läs mer om Ryzen för bärbara datorer