I veckan har EU nått en överenskommelse om "European Chips Act", en miljardsatsning i syfte att flytta tillbaka kretstillverkning till hemmaplan. I det ingår en investering om 43 miljarder euro, motsvarande cirka 487 miljarder kronor, som ska gå till både utveckling och tillverkning.

På Twitter skriver det svenska ordförandeskapet i ministerrådet att "paketet kommer lyfta det europeiska ekosystemet för halvledare" och stärka EU:s konkurrenskraft globalt. Det är dock inte EU ensamma som står för notan, utan investeringen ska samordnas med flera olika parter från offentlig såväl som privat sektor. Målsättningen är att EU ska fördubbla sin marknadsandel till år 2030, från nuvarande knappa 10 procent till 20 procent.

Ett snabbt genomförande av dagens uppgörelse kommer att förvandla vår beroendeställning till en marknadsledande position, vår sårbarhet till självbestämmande och våra utgifter till investeringar. Förordningen placerar EU längst fram i kön för de mest avancerade tillverkningsteknikerna, vilka är absolut nödvändiga för den gröna och digitala omställningen. – Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister

Stort fokus ligger på cutting edge, det vill säga mest avancerade teknikerna för allt från tillverkning till paketering, men planen har utökats sedan den först presenterades. Nu ingår även fortsatta satsningar på äldre tillverkningstekniker, vilka fortfarande spelar en stor roll i bland annat fordonsindustrin.

Utöver finansiering omfattar handlingsplanen även lagstiftning och ramverk för att upprätta fabriksanläggningar inom Europa, förenkla för EU-länder att ge statsstöd till kretstillverkning, samt verktyg för att hantera och vidta åtgärder vid krissituationer till följd av kretsbrist.

Läs mer om kretstillverkning inom EU: