För närvarande är det kontroversiella EU-förslaget Chat Control 2.0 på tapeten, som syftar till att stoppa och förhindra sexuellt utnyttjande av barn och unga på internet genom övervakning av meddelandetjänster och digital kommunikation. Förslaget backas sedan tidigare av regeringen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, men får nu nej av Moderaterna i EU, som går emot partilinjen i Sverige.

Regeringen stöder EU-förslag om massövervakning

I ett inlägg på Facebook skriver EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) att "i Europaparlamentet kommer Moderaterna inte ställa sig bakom förslaget som det ser ut i dag" och tillägger att han inte ifrågasätter intentionen bakom förslaget, men anser att det blivit "ogenomtänkt och alldeles för långtgående". Utöver regeringen stöttar även Socialdemokraterna förslaget, medan Centerpartiet, Vänsterpartiet och regeringens stödparti Sverigedemokraterna sagt nej.

Syftet måste kunna uppnås på ett bättre och mer effektivt sätt. Hederliga människor ska kunna känna sig trygga med att deras rätt till privatliv och personlig integritet värnas. I Europaparlamentet kommer vi därför ta initiativ till att lagstiftningen ska utformas i den riktningen. – Tomas Tobé, EU-parlamentariker (M)

Kritiken mot Chat Control 2.0 kommer från flera håll, däribland säkerhetsexperter och människorättsorganisationer, som menar att förslaget öppnar för massövervakning och riskerar den personliga integriteten. Den förstnämnda gruppen har riktat särskilt hård kritik mot att förslaget omfattar genomsökning av data även för tjänster som nyttjar end-to-end-kryptering.