På grafikkortsmarknaden har balansen mellan tillgång och efterfrågan minst sagt varit skakig de senaste åren. När Geforce RTX 3000-serien debuterade under hösten 2020 resulterade skyhög efterfrågan från spelsugna och miners snart i tomma lagerhyllor och ihållande höga priser. Nvidia valde därefter att hålla plattan i mattan med tillverkningen, något som med dagens punkterade kryptobubbla och ekonomiska läge medför stora lager av osålda kort.

Digitimes (via Tom's Hardware) rapporterar nu att grafikkortsjätten tar det betydligt lugnare med den växande Geforce RTX 4000-familjen. Branschtidningen baserar detta på uppgifter från de partnerföretag som sköter test och paketering av Nvidias grafikkretsar, som är steget efter kretstillverkningen hos TSMC. Företagen menar att de inte ser några tecken på uppskalning, trots att Nvidia nu sjösatt de flesta grafikkretsarna baserade på "Ada Lovelace"-arkitekturen.

Tilläggas kan att den storsäljande mellanklassen för närvarande endast finns representerad hos bärbara datorer, varför läget kan komma att förändras när exempelvis Geforce RTX 4060 dyker upp. Sådan uppskalning kräver dock viss framförhållning och i skrivande stund har Nvidia inte flaggat för behov av mer produktionskapacitet. Det kan innebära att enklare produkter ligger längre fram i tiden, eller att nuvarande volymer anses vara tillräckliga.

Med höga priser och sjunkande köpkraft har anstormningen till Geforce RTX 4000 hittills inte varit enorm, men förklaringen till den försiktiga produktionstakten uppges vara de välfyllda RTX 3000-lagren. Nvidia vill bli kvitt de gamla korten innan nya modeller får fullt fokus. I och med RTX 4070 börjar däremot de två generationerna att konkurrera både prestanda- och prismässigt, där nykomlingen möter RTX 3080 till ungefär samma pris som vid lansering hösten 2020. Detta överlapp lär öka när "Ada Lovelace" smyger nedåt på prestandastegen, men när så sker återstår att se.