OLED på skrivbordet är den stora snackisen i skärmvärlden, särskilt som modeller i mer behändiga format som 27 tum börjat leta sig ut på allvar. Intresset för skärmar modell större finns dock kvar och nu ansluter Benq med varianten Mobiuz EX480UZ, där 48 tum stor OLED-skärmyta och inbyggt ljud är paradnumren. Sistnämnda kommer som ett 2.1-system med subwoofer på 10 watt i nederkant.

Som brukligt har 48-tumspanelen upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar, uppdateringsfrekvensen på 120 Hz och responstid på 0,1 millisekunder (GtG). Detta sällskapas av specificerat kontrastförhållande om 135 000:1 och stöd för 98 procent av DCI-P3. Alla dessa egenskaper syns även hos befintliga konkurrenter som Gigabytes FO48U, som i utseende och stativ dock ligger mycket nära TV-världen.

EX480UZ 2.jpg
EX480UZ 3.jpg

På den punkten skiljer sig Mobiuz EX480UZ, där ett stort, V-format stativ medföljer. Med detta kan skärmen lutas –2–15 grader, men den som föredrar väggmontering kan istället nyttja VESA-fästet på 200 × 200 millimeter. Betraktad från baksidan påminner Benq-modellen också om en förvuxen skärm, med orange accentfärger mot grå kåpor med vinklar som andas gaming.

På ena sidan finns samtliga anslutningar, där en Displayport 1.4 och dubbla HDMI 2.1 kanske är mest intressanta. Genom sistnämnda kan både moderna grafikkort och spelkonsoler driva skärmen i full upplösning och uppdateringsfrekvens. Variabel uppdateringsfrekvens enligt AMD Freesync Premium står också med bland funktionerna. För den med bärbar dator finns därtill en USB Type-C-anslutning med Displayport alt-mode och upp till 90 watt effekt. Därutöver finns en USB-hubb på två portar, samt kombinerad anslutning för headset.

Avslutningsvis pekar Benq ut några funktioner hos olika förinställda lägen, där "Professional" exempelvis lovar färgkorrektbild med Delta-E-värden under 2. Med "Video Enjoyment" finns HDR 10-funktionen tillgänglig, även om OLED-teknikens svärta och typisk ljusstyrka om 450 nits sannolikt ger en bra bild även med SDR-material. För att växla mellan olika lägen, bildkällor och justera ljudet, medföljer en fjärrkontroll.

Benq Mobiuz EX480UZ blir nu tillgänglig i Storbritannien för den saftiga prislappen 1 600 GBP, men ser ut att vara på ingång hos flera svenska återförsäljare för cirka 23 500 kronor.