För företag som tillhandahåller och utvecklar digitala produkter och tjänster är kunskap om kunder och användare mycket viktigt, dels för att möjliggöra förbättringar, dels för att tjäna pengar. Datainsamling har därför blivit vardag i den digitala världen, där cookies på webbsidor och platstjänster i allehanda applikationer för telefonen är exempel. Nu publiceras en färsk rapport på hur svenskar ser på digital integritet, som visar att en hel del ändrats under det gångna året.

Bakom rapporten Delade meningar 2023 (betalvägg) står företaget Insight Intelligence, i samarbete med UC, Svensk handel, Malmö universitet samt Karlstad universitet. Rapporten är den nionde i ordningen och undersöker vad 1 000 svenskar i åldersspannet 16–70 år tänker om vilka organisationer som går att anförtro sin data, och när det är aktuellt att ge efter för att tjäna en hacka.

Computersweden belyser hur svenskarnas förtroende för organisationer som hanterar personlig information förändrats. På förstaplatsen syns nu offentlig sektor, där 64 procent av de tillfrågade har förtroende. Det är ett stort uppsving sedan 2016 då endast 37 procent hade samma inställning. Ökningen sedan förra årets rapport är 5 procentenheter. Kombinerat med ett tapp om 1 procentenhet i förtroende för bankerna halkar den tidigare favoriten ned på silverplats. År 2016 hade bankerna den betryggande ledningen 76 procent – dubbelt upp från andra organisationer och myndigheter.

I andra änden av skalan syns föga förvånande sociala medier, sökmotorer, nyhetsmedier, underhållning, butiker och e-handelsföretag. Förtroendet för deras förmåga att hantera personlig data på ett schysst sätt ligger på mellan 3 och 5 procent, men trots det väljer många uppenbarligen att strunta i detta för att kunna använda tjänsterna, som i många fall inte kostar pengar. Däremot är en inte helt ovanlig affärsmodell att användarna kan få betalt genom att gå med på att dela mer data.

Här kan yttre omständigheter som ökad inflation och höjda el- och matpriser vara en stark påverkansfaktor. Det blir viktigare för oss att överleva ekonomiskt än att skydda vår data. Samma mönster ses när det kommer till miljötänket och prisbilden – vi har helt enkelt inte alltid råd att ta hänsyn till olika ideal. – Charlotte Bäccman, Karlstad universitet

Betalningen kan exempelvis komma i form av lägre priser på produkter och tjänster, något fler än tidigare nappar på enligt rapporten. Förra året var 20 procent av de tillfrågade villiga att byta personlig information mot sådana fördelar, något som nu stigit till nära 60 procent. Enligt Charlotte Bäccman, forskare och lektor inom psykologi vid Karlstad universitet, är det ett tuffare ekonomiskt läge som ligger bakom att svenskarna tvingas tumma på sina ideal kring datadelning.

Enligt en sammanfattande artikel från Karlstad universitet visar den nya rapporten också på att företag blivit bättre på att tillgängliggöra integritetsinställningar. Exempelvis uppger 80 procent av de tillfrågade att de på något sätt anpassat vilken data som delas, där 50 procent blockerar platstjänster på webben och i applikationer. Anpassningar av cookies är något som nästan hälften gör, upp från fjolårets 29 procent.

Har din inställning till personlig integritet i den digitala världen förändrats på senare tid? Har du blivit mer eller mindre tillåtande? Berätta i kommentarstråden!