Mobilmässan Mobile World Congress har dragit igång och företag presenterar nya produkter av olika slag med varierad grad av användbarhet. Lenovo finns bland företagen som presenterar nytt och till stor del handlar det om nya Chromebooks och bärbara datorer i Thinkpad-serien. Vid sidan av detta visar företaget upp konceptprodukter som en bärbar dator med en skärm som kan expanderas från 12,7 till 15,3 tum.

I sitt grundutförande ser prototypen ut som en traditionell bärbar i ett slimmat chassi, med en 12,7 tum stor panel i 4:3-format. Behövs mer skärmyta på höjden kan användaren klicka på en knapp, vilket gör att resterande del av skärmen dras ut från tangentbordsdelen. Processen tar ungefär tio sekunder och användaren får avnjuta ljudet av virrande motorer under processen. När hela skärmen är framme ökar storleken till 15,3 tum i förhållandevis ovanligt 8:9-format.

Det återstår att se huruvida Lenovo tar sitt skärmkoncept till produkt som når konsumenter och i vilket utförande som då väntas användas. I samband med presentationen berättar Lenovo att om skärmlösningen implementeras i en riktig produkt kan det dyka upp en variant med manuellt utdragbar panel, i stället för en motoriserad lösning, vilket kan sänka kostnaden samt öka livslängd.

Oavsett vilken lösning som i slutändan används i slutprodukt är det inte helt omöjligt att konceptet blir verklighet. Lenovo ligger i framkant med alternativa lösningar och har tidigare släppt Thinkpad X1 Fold med vikbar skärm samt nyligen presenterades Yoga Book 9i där extra skärm ersatte tangentbordsdel.

Vad vill du ha för magiska funktioner i din laptop?