När Nvidia lyfte på locket för Geforce RTX 4000-serien och presenterade arkitekturen "Ada Lovelace" med omstöpta Tensor-kärnor introducerades även en ny version av bolagets uppskalningsteknik Deep-Learning Super Sampling (DLSS). Med tredje versionen sker inga enorma förändringar med föregående versions uppskalning, som precis som tidigare assisteras av maskinlärning för att rendera färre pixlar i syfte att vinna bildfrekvens.

Istället kombineras det med två andra tekniker. Dels sedan innan existerande Reflex för bättre latenser, dels ett nytt inslag där bildrutor genereras vid sidan om och skjuts in mellan de traditionellt renderade bildrutorna. Trion är paketerad som DLSS 3.0, men varje del fungerar fristående. Nu visar Igor Wallossek på Igor's Lab att interpoleringen går att kombinera med konkurrenternas uppskalningstekniker.

Spider-Man-Remastered-FPS-3840-x-2160-DX12-Max_-Settings-DXR-Very-High-FG-on.webp

Bildkälla: Igor's Lab

I ett test med spelet Spider-Man Remastered, som utöver DLSS 3 har stöd för både Intels XESS och AMD:s FSR 2.1, aktiveras endast interpoleringen från DLSS. Det kombineras sedan med uppskalning från vardera konkurrent utan några större problem. Enligt Wallossek är skillnaden i prestanda minimal, även om XESS hamnar lite på efterkälken mot de andra två. Testet behandlar dock inte den latens som kan bli ett problem vid interpolering.

Officiellt krävs ett grafikkort ur Geforce RTX 4000-serien för att nyttja DLSS 3. Användare har rapporterat att de lyckats aktivera funktionen för andra grafikkort, men utan senaste generationens Tensor-kärnor åtföljs interpoleringsfunktionen inte av samma prestandaökningar.

Läs mer om uppskalningstekniker: