Hösten 2022 har bjudit på en våg av hårdvarunyheter på konsumentsidan, där både processorer och grafikkort letat sig ut i strid ström. Nya arkitekturer och tekniker innebär även framsteg i segment som server och datacenter, där AMD nu är näst på tur och släpper lös fjärde generationens Epyc-processorer "Genoa" med arkitekturen Zen 4.

Som tidigare bekräftat är det tillverkning på TSMC:s 5-nanometersnod och chiplet-design som gäller för jätteprocessorn, och för Epyc 9654 innebär det 96 kärnor och 192 trådar. Det fördelas på 12 CCD-kretsar, där varje rymmer 8 kärnor sällskapade av upp till 32 MB L3-cache. De kommunicerar med en server-I/O-die (sIOD) som huserar bland annat minneskontroller.

epyc3.jpg
epyc6.png
epyc5.png

Precis som på konsumentsidan följs arkitekturen Zen 4 av flertalet nyheter, däribland stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 över 160 banor. Även här är det ny sockel och SP3 stryker på foten för nya plattformen SP5. Utöver det tillkommer även stöd för tekniker som Compute Express Link (CXL) och inte minst AVX-512-instruktioner.

För Epyc 9004-serien delar AMD in uppställningen i tre olika kategorier. Den första innehåller seriens flaggskepp och rekommenderas till molnet och superdatorer (eng. High -performance Computing, HPC). Det följs av två Enterprise-kategorier, med en prestandafokuserad och en enklare. Utöver antal kärnor skiljer sig de olika modellerna sett till hur de är fördelade över de olika kretsarna.

epyc4.png
epyc.png

Inte helt oväntat för den nya generationen Epyc-processorer med sig liknande fördelar som konsumentsidans Zen 4-baserade utbud. AMD trycker särskilt på energieffektivitet och nykomlingen uppges prestera nära tre gånger bättre än konkurrenterna, samtidigt som energiförbrukningen minskar med upp till 54 procent. Därtill uppges en server bestyckad med Epyc 9654 kunna ersätta fem stycken servrar utrustade med konkurrenten Intels Xeon 8180-processorer. Enligt AMD kan det både sänka elkostnader med 58 procent per år och öka prestandan med upp till 10 procent.

Som brukligt riktar sig Epyc-familjen inte åt entusiaster, utan till företag, forskningsinstitut och andra organisationer som driver datacenter och servrar och priserna är därefter. För den som skulle vilja lägga vantarna på toppmodellen väntar en prislapp på 11 805 USD, det vill säga en bit norr om 120 000 kronor.