IKEA har länge varit med i smarta hemmet-matchen med bland annat smarta lampor och andra ting och dessa har kunnat kontrolleras via hubben Trådfri. Trådfri-hubben har närmare åtta år på nacken och nu anser IKEA att det är dags att modernisera.

IKEA har lanserat nya hubben Dirigera skarpt och denna som erbjuder moderniteter som bland annat stöd för standarden Matter, samt Zig-Bee och Thread, och erbjuder en ny puck-design. Utöver detta erbjuds även strömförsörjning via USB Type-C samt koppling till nätverk både trådlöst och via Ethernet-kabel.

Dirigera låter användare kontrollera smarta hemmet-produkter av olika slag, men den stora nyheten användare ska kunna utnyttja är att skapa så kallade scener. Med dessa scener ska det vara möjligt att sammanlänka enheter och starta dessa gemensamt beroende på behov.

Stöd för Matter är som sagt den stora nyheten Dirigera erbjuder, men tyvärr saknas stöd för standarden vid släppet. IKEA skriver i sitt pressmeddelande att uppdatering där stöd för Matter implementeras ska släppas under de kommande månaderna.

Läs mer:

Ikea Dirigera kan beställas från IKEA:s webbplats samt finns tillgänglig via fysiska butiker. Rekommenderat pris ligger på 699 kronor. För att utnyttja de nya funktionerna Dirigera har att erbjuda behövs applikationen IKEA Home Smart, som även den har släppts i ny version och kan laddas ner till både Android och IOS.