Lanseringen av Nvidias nästa grafikkortsserie Geforce RTX 4000 "Ada Lovelace" rör sig allt närmare och företagets läderklädda VD Jensen Huang har lovat att berätta mer på evenemanget GTC 2022. Medan datorentusiaster ute i stugorna väntar med spänning cirkulerar rykten om alla möjliga detaljer om den nya serien. Nu delas nya uppgifter om grafikkortens yttre.

På Twitter delar användaren "Qbitleaks" nyheter om grafikkort ur Nvidias kommande Geforce RTX 4000-serie. Bland annat finns två påstådda renderingar av en rejäl bjässe till grafikkort, som tar upp tre expansionsplatser. Exakt vilket grafikkort som syns på bild framgår inte i Twitter-inläggen, men det är ingen högoddsare att det är Geforce RTX 4090 det rör sig om.

RTX 4090 Render.jfif
RTX 4090 Render Reflection.jfif

Till stor del efterliknar grafikkortet i renderingarna föregångaren Geforce RTX 3090 Founder's Edition. Likt den tidigare påstådda bilden på RTX 4080 kan fläkten på kortet skymtas skära in något i metallramen, vilket pekar på att designspråket stämmer överens mellan de två läckorna. Enligt "Qbitleaks" är detta en smygtitt på det som Nvidia ska avtäcka den 20 september.

RTX 4090 Probably Perf.jfif

Twitter-användaren delar även en bild med relativa prestandaskillnader, som uppges vara del av den kommande presentationen. Här syns att grafikkortet som representeras av gröna staplar är ungefär dubbelt så snabbt som den grå basnivån. Prestandan ska ha testats i upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar utan uppskalningstekniken DLSS, men användaren är osäker på det sistnämnda.

Det är fortfarande inte klarlagt vilket grafikkort jämförelsen handlar om, men enligt "Qbitleaks" ska det inte vara Geforce RTX 4000-seriens flaggskepp. Svaren kan eventuellt anlända på GTC 2022, där den inledande presentationen går av stapeln 20 september 2022 17:00 svensk tid.

Läs mer om Geforce RTX 4000-serien: