Det är mycket snack och mindre verkstad hos Intel, åtminstone när det kommer till bolagets långdragna utrullning av grafikkortsfamiljen Arc "Alchemist". Instegsmodellen Arc A380 har förvisso hittat utanför Kina, men för mer kraftfulla Arc A750 och Arc A770 får intressenter hålla tillgodo med inofficiell och Intel-signerad information. Nu presenterar parhästarna Tom Petersen och Ryan Shrout en djupdykning om seriens ray tracing-funktionalitet.

I en 26 minuter lång video och ett tillhörande inlägg avhandlas hur ray tracing och rasterisering fungerar, samt hur en kombination av de båda teknikerna i dagsläget är ett måste för realtidsanvändning. Det är också detta upplägg som syns i spel med ray tracing-förädlade speltitlar, där några utvalda effekter som reflektioner och skuggor kan skapas på mer naturtroget vis. Intel understryker att det inte blir någon skillnad på den fronten i närtid, men att den egna implementationen kan prestera bra ställt mot konkurrensen.

thread sorting units.jpg
arc ray tracing 1.jpg
asynchronous-ray-tracing-1.png
ray thread 1.jpg
thread-sorting-ray-tracing-1.png
raster-ray-trace-hybrid-diagram-1.png

Hos varje exekveringsenhet finns en ray tracing-kärna, som per klockcykel kan söka efter polygoner genom tolv boxar, vilka används för att gruppera polygoner och effektivisera ray tracing i praktiken. För att alla resurser ska nyttjas fullt ut, använder Intel ett mellansteg som de kallar Thread Sorting Unit. På så sätt kan operationer grupperas för att kärnor aldrig ska behöva vänta in varandra.

Intel talar även prestanda för ray tracing-lösningen och plockar för första gången fram siffror som gäller toppmodellen Arc A770. Återigen är det dock Nvidias Geforce RTX 3060 som används för att jämföra prestandan. I 3DMark-testet som sätter prestandan för olika funktioner på prov, smäller Arc A770 betydligt högre. Även i faktiska spel med 1080p-upplösning och detaljinställningarna vridna till max, visar Intel generellt aningen vassare siffror.

1080p-gaming-ray-tracing-1920-2.png
Arc RT 4.jpg
1440p-gaming-ray-tracing-1.png
RT Feature test.jpg
Arc RT 5.jpg
arc rt.jpg

I tungdrivna titlar som Cyberpunk 2077 hamnar båda modeller kring 30 FPS, medan varianter som Battlefield V, Hitman 3 och Control ligger runt 60 FPS. Intel kombinerar därtill ray tracing med uppskalningsfunktionen XESS för att i 1440p-upplösning öka bildfrekvensen från 30 FPS-strecket till runt 60 FPS med Balanced-läget, medan ändå högre bildfrekvens nås genom Performance. Avslutningsvis påvisar Intel att de med nya drivrutiner har mer prestanda att hämta i vissa spel, där Ghostwire Tokyo är ett exempel med 25 procent högre bildfrekvens.

Avslutningsvis lovar Intel att de inom kort återkommer med mer tekniska detaljer och en titt under huven på Arc A770 i referensutförande. Det är fortsatt tyst om specifikationer, pris och lansering, men det senare lär åtminstone ske innan den 21 oktober. Då lanseras spelet Gotham Knights, som är en titel med ray tracing-stöd som utvecklats tillsammans med Intel.