Under flera år var Intel strandade på tillverkningstekniken 14 nanometer och arkitekturen "Skylake", men efter rejäla omtag kan bolaget återigen släppa verkligt färska processorer. För ärkerivalen AMD kom Intels trubbel mycket lägligt och Ryzen-familjen har sedan lansering skördat framgångar. Nu framkommer att historien återupprepar sig på serversidan, där Intel enligt Igor Wallossek stöter på problem efter problem och tvingas till ytterligare förseningar av redan framskjutna "Sapphire Rapids".

Med "Sapphire Rapids" rapporteras om många förbättringar över nu tillgängliga "Ice Lake-SP", där den kanske största nyheten är en övergång till chiplet-design. Det innebär att flera mindre kretsar sammanfogas, vilket ger bättre förutsättningar för fungerande kretsar och mer flexibilitet. Enligt rykten har varje chiplet 15 kärnor enligt arkitekturen "Golden Cove" och toppkonfigurationen får 60 kärnor – ett stort kliv upp från dagens 40 kärnor per sockel.

Igor Wallossek skriver att "Sapphire Rapids" inledningsvis planerades för lansering för 1,5 år sedan, men att en ständigt växande lista av problem skjutit detta på framtiden. Att företag reviderar och förändrar hur kretsar framställs hör inte till ovanligheterna och benämns som nya steppings. Ovanligt är däremot att "Sapphire Rapids" nu går in på stepping tolv, som vidare understryker att utvecklingsarbetet inte är någon dans på rosor.

Vidare förklarar Wallossek att aktörer som hoppades på "Sapphire Rapids"-processorer till andra halvan av 2022 kan bli besvikna. Några utvalda kunder kan få ta del av en första laddning produkter under hösten, men i intern dokumentation talas nu om bred lansering någon under februari 2023. Intels senaste serverprocessorer möter då AMD:s färska "Genoa", som är en generation nyare än vad Intel först planerade. Med "Genoa" erbjuds upp till 96 processorkärnor, fler PCI Express 5.0-banor och tillverkning på TSMC:s 5-nanometersnod.

Läs mer om Intel "Sapphire Rapids":