Alienware är känt namn inom datorbranschen som är förknippat med både utomjordingar och påkostade speldatorer. Det är sedan en lång tid tillbaka en del av Dell, som förvärvade Alienware år 2006. Under namnet lanserar Dell sina gaming-fokuserade datorer och tillbehör, däribland bärbara sådana. Nu uppdateras en av företagets toppmodeller och bland nyheterna finns en bildskärm med skyhög uppdateringsfrekvens.

Modellen i fråga är Alienware M17 R5, som nu uppdateras med nya komponenter. Datorn är ur den släpbara kategorin, med en vikt från 3,3 kg och bildskärm på 17,3 tum. Det större formatet möjliggör mer tilltagna komponenter, inte minst vad gäller processorer, där valet står mellan AMD Ryzen 7 6800H och Ryzen 9 6900HX. Båda processorerna är baserade på arkitekturen Zen 3+, med 8 kärnor och 16 trådar vardera. För mer påkostade Ryzen 9 6900HX gäller även något högre klockfrekvens.

Ryzen kan sedan kombineras med grafikkort från antingen AMD eller Nvidia. Från det röda laget finns det möjlighet att välja mellan AMD:s RX 6700M eller RX 6850M XT, där den sistnämnda presterar i linje med Nvidias bärbara variant av Geforce RTX 3080. Den sistnämnda finns dock inte tillgänglig för den som föredrar det gröna lagets utbud, utan där är det Geforce RTX 3060, RTX 3070 Ti eller RTX 3080 Ti som gäller.

Alienware Fram.jpg
Alienware Ner.jpg
Alienware Sida.jpg
Alienware Tangentbord.jpg
Alienware Bak.jpg

Den som väljer Radeon får tillgång till AMD Smartshift Max, vilket gör det möjligt att växla strömbudgeten mellan processor och grafikkort beroende på vad som krävs av arbetslasten. Exempelvis kan grafikkortet få överskrida sin strömbudget i ett spel, till bekostnad av processorn. Utöver det finns stöd för adaptiv uppdateringsfrekvens med Freesync Premium eller G-Sync.

Den största nyheten tillfaller dock varken processor eller grafikkort. Med senaste Alienware M17 R5 blir det möjligt att välja till skärm med rejält uppskruvad uppdateringsfrekvens på 480 Hz. Panelens upplösning är 1 920 x 1 080 pixlar och den har en maximal ljusstyrka på 300 nits. Den som hellre önskar högre upplösning kan välja en UHD-modell med uppdateringsfrekvens på 120 Hz och maximal ljusstyrka på betydligt högre 500 nits. Båda panelerna har stöd för Comfortview Plus, en funktion som ska minska blått ljus från skärmen.

Det är värt att notera att det inte går att välja och vraka hur som helst, då många komponenter endast finns tillgängliga i särskilda kombinationer. I den svenska butiken går det i dagsläget endast att beställa datorn med 480 Hz-panelen om den kombineras med grafikkort från Nvidia, medan 4K-panelen måste kombineras med AMD Radeon RX 6700M. Konfigurationerna ser annorlunda ut i Dells amerikanska motsvarighet, men när dessa alternativ anländer återstår att se.

Alienware M17 R5 finns tillgänglig att köpa i Dells svenska webbutik. Prissättningen är minst sagt i den högre klassen, där basmodellen ligger på 22 990 kronor. Den som väljer de mer påkostade komponenterna hamnar utan större svårigheter en bra bit norr om 30 000 kronor.