Inför lanseringen av Intels grafikkortssatsning Arc hade många höga förväntningar, men uppståndelsen har sakta men säkert avtagit. Den långsamma utrullningen startade med försenad och försiktig lansering av Arc "Alchemist" för bärbara datorer i slutet av första kvartalet, med löften om dedikerade kort för stationära till sommaren. Förra veckan påbörjades just detta, också på försiktigt vis med instegskortet Arc A380 – inledningsvis exklusivt för kinesiska OEM-tillverkare.

Intel förklarar att grafikkortet ämnat för 1080p-spelande blir globalt tillgängligt senare under sommaren, och att OEM-exklusiviteten också kommer att lätta. Riktpriset för den enkla modellen är 1 030 yuan eller motsvarande 1 950 kronor, vilket är några hundralappar billigare än AMD:s Radeon RX 6400. När Videocardz nu noterar att en Arc A380-modell från tredjepartstillverkaren Gunnir redan finns att köpa råder ett betydligt högre pris.

Intel arc a380.jpg

Texten i bilden är maskinöversatt

Grafikkortet listas i butiken JD, som enligt Intel inledningsvis är ensam om försäljning av de färdigbyggda datorerna med Arc-grafik. Det kan därför antas vara ett klavertramp från återförsäljaren, som listar Arc A380 Photon OC för 3 999 yuan – strax över 7 500 kronor med moms. Däremot ser det ut att vara möjligt att beställa kortet, även om det i skrivande stund är slut i lager. Huruvida några högt prissatta grafikkort av Arc A380-typ redan lämnat butikshyllan är okänt.

Det är dock känt att Gunnir följer Intels uppdaterade minnesfrekvens som är 15,5 Gbps för 6 GB GDDR6, men frångår referensnivån 75 watt för effektuttag. Nivån möjliggör strömmatning över endast PCI Express-anslutningen. Med 92 watt som specificerat värde använder Gunnir en väl tilltagen 8-pins PCI Express-anslutning, vilket ackompanjeras av en kylarlösning med dubbla fläktar och höjd om två kortplatser. Avslutningsvis är förpackningen bestyckad med de tre orden "into the unknown", vilket kanske inte är de mest slagkraftiga för ett helt färskt grafikkort.