När Intel lanserade processorfamiljen Skylake-X och Xeon Scalable Processor introducerade de även instruktionsuppsättningen AVX-512. Det är en 512-bitars utökning av Intels vektorinstruktioner för x86-arkitekturen och återfinns även i processorfamiljerna Ice Lake och Tiger Lake för konsumenter. Fördelar med AVX-512 inkluderar bland annat högre prestanda i laster som kan nyttja de instruktionerna.

Linus Torvalds: "Jag hoppas att Intel AVX-512 dör en smärtsam död"

Med Intel Core 12000-serien "Alder Lake" introducerades en hybriddesign, där endast de större prestandakärnorna "Golden Cove" har stöd för AVX-512. För att undvika problem vid utveckling av mjukvara valde Intel att inaktivera stödet helt, något nu MSI återaktiverar.

I en BIOS-uppdatering till MSI:s moderkort MEG Z690 Unify-X går det nu att välja att aktivera AVX-512, vilket även visas ge resultat i prestandasviten Y-Cruncher. Det finns dock ett väldigt begränsat användningsområde på konsumentsidan, något Intel kritiserades hårt för när AVX-512 introducerades. Därtill har det kritiserats för att skapa huvudbry för utvecklare, som kan tvingas optimera kod för instruktionsuppsättningar som mycket få processorer har stöd för.