För den som sitter på många stora filer är det inte längre en självklarhet att fylla datorn med hårddiskar, och en separat NAS-enhet har seglat upp som ett vanligt alternativ. Fördelen är att sistnämnda är ansluten till nätverket och således möjlig att nå från valfri plats, samtidigt som de skramlande diskarna kan hållas på behörigt avstånd. En uppenbar effekt av en dedikerad lagringslåda är att en extra dator eller skräddarsydd hårdvara krävs.

Nu avtäcker välrenommerade Silverstone chassit CS351, som öppnar för att bygga samman NAS och kraftfull dator. Datorlådan sticker ut från mängden genom de fem hårddiskslädarna monterade i en bur i fronten, slädar som är bestyckade med indikatorlampor, lås och hot-swap-möjlighet. Dessa har plats för 3,5- alternativt 2,5-tumsenheter och monterade lagringsenheter kan skjutas på plats i kontakter för ström och data.

cs351 2.jpg

CS351 mäter in på 265 × 209 × 411 millimeter (B × H × D) och är således en ganska djup pjäs, medan övriga mått är nätta. Chassit har plats för moderkort av Micro ATX-stuk, men även mindre Mini ITX- eller förlängda Mini DTX-moderkort. En luftkylare för processorn kan vara maximalt 82 millimeter hög och ovanför denna vilar ATX-nätdelen, med rekommenderad maximal längd om 150 millimeter.

Nätdelen är monterad i toppen av chassit och kontakterna pekar mot lagringsburen, som är utrustad med lådans enda inkluderade fläkt, vilket mäter in på 80 millimeter. Bredvid denna syns fem SATA-kontakter och en Molex som förser lagringsenheterna med ström. Ventilationen i övrigt sköts av perforerade paneler och upp till fem valbara fläktar; två 80- och tre 40-millimetersvarianter.

cs351 3.jpg

Formaten för fläktarna må vara ovanligt små, men datorlådan har plats för instickskort med mer normala dimensioner. CS351 har fyra expansionsplatser och stöd för maximalt 368 millimeter långa instickskort, som kan hämta sval luft genom den perforerade sidopanelen. Lådan kommer med ett svart yttre och fyra blanka fötter, medan baksidan och insidan har en grå nyans som osar OEM-chassi.

På insidan finns avslutningsvis extra platser för lagring, närmare bestämt för två 3,5-tumsenheter eller en 3,5- och en 2,5-tumsenhet. Fronten har en USB Type-C-anslutning och dubbla Type-A-varianter, vid sidan av indikatorlampor, start- och reset-knapp samt kombinerat 3,5-millimetersuttag för ljud. I skrivande stund är det oklart vad CS351 kommer att kosta och när produkten blir tillgänglig i butik.

Har du NAS i dagsläget? Om så, vilken hårdvara driver enheten? Berätta i kommentarstråden!