År 2019 klev PCI Express 4.0 in på konsumentmarknaden med AMD:s Ryzen 3000-serie, medan Intel "Rocket Lake" följde efter under våren 2021. Den senaste laddningen av grafikkort har stöd för gränssnittet, men i praktiken är prestandaskillnaden minimal jämfört med åldrande PCI Express 3.0. Däremot syns rejäla prestandavinster för den som använder PCI Express-lagring, med enheter som i allra högsta grad nosar på den teoretiska gränsen för det äldre protokollet.

Intel mellanlandade endast en kort stund vid PCI Express 4.0 med "Rocket Lake" eftersom "Alder Lake" nu är tillgängligt med stöd för PCI Express 5.0, som vrider upp bandbredden till 4 GB/s per kanal. På Twitter framkommer att Intels Ryan Shrout hade för avsikt att roa CES 2022-besökare med smakprov på PCI Express 5.0-lagring. Eftersom bolaget skippar fysisk närvaro sammanfattas detta istället med ett kort videoklipp och några bilder.

Som grund för testsystemet finns ett ospecificerat Asus-moderkort och toppmodellen Core i9-12900K, där den företagsinriktade PM1743 från Samsung agerar ersättare i brist på konsumentinriktad lagring med PCI Express 5.0-stöd. Shrout lovar att sådana produkter dyker upp senare under året, men också att Samsung-varianten ger en fingervisning på vad som komma skall. Via ett adapterkort med PCI Express x4-anslutning nås 13,8 GB/s i testet Iometer.

pci express 50.jfif

När två Samsung PM1743 används i RAID följer prestandan efter och Shrout visar bildbevis på drygt 28 GB/s, vilket är relativt nära den teoretiska gränsen om 32 GB/s som ges av fyra kanaler. Framtiden får utvisa om konsumentlagring verkligen når samma nivåer redan med första generationen. Effektuttag, behovet av kylning och priserna som hör till är vidare parametrar som endast går att sia om i dagsläget.

Jagar du nya hastighetsrekord med din lagring, eller är du nöjd med SATA- eller PCI Express 3.0-nivåerna? Berätta i kommentarstråden!