Efter Wii U tog Nintendo nya tag och gjorde succé med den handhållna spelkonsolen Switch, som förutom att kunna användas batteridriven kan placeras i en dockningsstation för högre prestanda och spelande på storskärm. Framgångarna till trots har varken Microsoft eller Sony gjort något försök att kontra Switch. Nu ser Nintendo ut att få konkurrens från oväntat håll.

Med hänvisning till flera källor med insyn rapporterar Ars Technica om att Valve är i full gång med utvecklingen av en handhållen spelkonsol i likhet med Nintendo Switch. Enheten uppges gå under kodnamnet "Steampal" och ska föga förvånande användas för att kunna spela speltitlar från bolagets egen distributionstjänst Steam. Operativsystemet i fråga ska vara en ospecificerad Linux-variant.

You will get a better idea of that by the end of this year... and it won't be the answer you expect. You'll say, 'Ah-ha! Now I get what he was talking about.

Att Valve har en spelkonsol på gång kommer inte som en blixt från klar himmel. Under ett panelsamtal på en skola i Nya Zeeland antydde Valves grundare Gabe Newell om en sådan satsning, men valde vid tillfället att inte gå in på några närmare detaljer. Istället konstaterade han att mer information är att vänta till slutet av året och att det inte är vad någon väntar sig.

Hårdvarumässigt ska den handhållna spelkonsolen påminna om Nintendo Switch, med en centrerad skärm och kontroller på sidorna. Dessa ska till skillnad från Nintendos Joy-Cons inte vara avtagbara. Invändigt tros enheten använda en systemkrets från antingen AMD eller Intel. Vidare ska spelkonsolen via USB Type-C kunna dockas till en större skärm, men om det sker enbart genom en kabel eller en dockningsstation är inte känt.

Utöver de knapphändiga uppgifterna om hårdvaran och valet av Linux som operativsystem kvarstår många detaljer om spelkonsolen. Det Ars Technica skriver är att de kan bekräfta enhetens existens och att utvecklingen är i full gång, och Newells eget uttalande.

Skulle du vilja ha en handhållen spelkonsol för att lira PC-spel från Steam?