I jakt på högre upplösningar utan att tumma på bildfrekvensen (FPS) satsar Nvidia på tekniken Deep Learning Super Sampling (DLSS), som är en kombinerad kantutjämnings- och uppskalningsteknik. Hittills har tekniken endast använts i spel utvecklade i nära samarbete med Nvidia, men nu anses den tillräckligt mogen för att släppas fri.

Nvidias webbplats framgår att grafikjätten släppt ett tillägg, plugin, till den populära och vida använda spelmotorn Unreal Engine 4. I praktiken betyder det att utvecklare som nyttjar version 4.25 eller 4.26 av spelmotorn enkelt kan implementera DLSS utan Nvidias uttryckliga godkännande.

dlss21.png

Tekniken bygger på maskininlärning och artificiell intelligens (AI) för att skala upp en lägre upplösning till en högre, med målet att bibehålla bildkvaliteten. Detta genom att Nvidia i sina serverparker ständigt beräknar uppskalning av bilder och med tid lär sig hur bilder skalas upp på bästa sätt utan märkbar visuell försämring.

Det här kombineras av lokala beräkningar som utförs på Tensor-kärnorna i Geforce RTX 2000- och RTX 3000-serien. Då det hela bygger kring hårdvarufunktioner i Nvidias grafikkretsar är det en proprietär teknik som inte stöds av grafikkort från AMD.

Mer om Nvidia DLSS: