AMD ger smakprov på Radeon RX 6000 – nya kylaren visas upp på bild

AMD tar inspiration från konkurrenten Nvidia och visar upp kylarlösningen för vad som förmodas vara flaggskeppet "Big Navi".

När Nvidias stora avtäckande av Geforce RTX 3000-serien var i antågande valde bolaget att presentera kylarlösningen i förväg. Tanken med upptåget var sannolikt att ge den nya lösningen egen uppmärksamhet så att den inte skulle drunkna i havet av nyheter som avtäcktes i samband med det stora lanseringsevenemanget, och AMD väljer nu att ta inspiration från konkurrentens strategi.

I ett Twitter-inlägg på företagets Radeon-konto publiceras en bild på ett grafikkort ur Radeon RX 6000-serien, med arkitekturen RDNA 2 under huven. Inlägget nämner inga detaljer om vilken modell det handlar om, men eftersom kylaren bestyckas med tre fläktar och strömtillförsel sker över två 8-pins PCI Express-kontakter handlar det sannolikt om en prestandamodell.

Flaggskeppsmodellen i Radeon RX 6000-serien är den så kallade "Big Navi"-kretsen, vilken enligt tidigare läckor ska bestyckas med så mycket som 80 beräkningsenheter (CU) vilka tillsammans huserar hela 5 120 streamprocessorer. Som jämförelse är AMD:s nuvarande toppmodell Radeon RX 5700 XT bestyckad med 40 CU-enheter och 2 560 streamprocessorer, medan arkitekturen är RDNA 1.0 "Navi".

Själva kretsen i "Big Navi" väntas också göra skäl för kodnamnet med en rapporterad kretsyta om 505 mm², att jämföra med 251 mm² för Navi 10-kretsen i Radeon RX 5700 XT. Den som är mer nyfiken på Radeon RX 6000-seriens nya kylare kan beskåda denna från fler vinklar i spelet Fortnite, där AMD visar upp kylarlösningen på företagets egen virtuella ö. Radeon RX 6000 avtäcks i detalj den 28 oktober klockan 18:00 svensk tid.

Vad tycker du om den nya designen? Vad tror du om AMD:s chanser i konkurrensen med de maffiga specifikationerna hos Nvidias Geforce RTX 3000-grafikkort?

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara.

Köp här!