Apples Face ID kommer till Mac-datorer

Betaversionen av nästa Mac OS-uppdatering innehåller terminologi som talar för ansiktsigenkänning även utanför Iphone och Ipad.

Med introduktionen av jubileumstelefonen Iphone X skrotade Apple biometrisk inloggning via fingeravtryck för flaggskeppstelefonerna, som sedan dess saknat hemknapp och inbyggd fingeravtrycksläsare. Telefonjättens lösning var istället ansiktsigenkänning med namnet Face ID, där en djupavläsande sensor verifierar användarens nuna.

I bolagets breda portfölj av bärbara datorer finns valet att låsa upp enheterna med fingeravtryck hos Macbook Air och Pro, men hos allt-i-ett-datorerna Imac och Imac Pro lyser biometrisk inloggning med sin frånvaro. Av kodnamn dolda i den kommande Mac OS-versionen "Big Sur" att döma, väntar dock ändringar på den fronten för Apples framtida datorutbud.

Det är 9to5mac som hittat kodnamnen "Pearlcamera", "Facedetect" och "Biocapture" i betaversionen av Big Sur, vilka alla är snarlika termer med koppling till just Face ID i mobila IOS. Sajten skriver dock att det handlar om tidiga implementationer och att den faktiska hårdvaran kan dröja en stund. Ett möjligt alternativ är att funktionen adderas till de ARM-bestyckade Mac-datorerna som ska göra debut mot slutet av året.

Å andra sidan haglar ryktena tätt kring produktlanseringar inom snar framtid, där en uppdatering av Imac kan avtäckas redan idag. Därutöver talas det om en krympt version av den smarta högtalaren Homepod samt nya hörlurar med Airpods-stämpel tillkännages under veckan. Apple har vare sig berört Face ID för datorer eller de omtalade lanseringarna officiellt, och framtiden får utvisa om uppgifterna stämmer.

Läs mer om Apple:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara.

Köp här!