Under några dagar i maj haglade ryktena tätt om nästa grafiklansering från Nvidia, samtidigt som bolagets VD Jensen Huang spädde på spekulationerna med "Ampere"-osande bakverk. Den som hoppades på efterträdare till Geforce RTX 2000-serien gick dock bet, då Nvidia avtäckte den nybakade arkitekturen Ampere för datacenter med start i lösningen A100.

I juni följde grafikjätten upp avtäckandet genom att göra A100 till ett regelrätt grafikkort för PCI Express-format, istället för de serverspecifika modellerna som kommunicerar och strömmatas över SXM4-gränssnittet. Trots en tid på marknaden har prestandatester av den färska hårdvaran lyst med sin frånvaro, men nu ändrar företaget Otoy på detta med en körning i renderingstestet Ocatanebench.

Det är företagets VD Jules Urbach som delar med sig av resultatet på Twitter. Bakom testet rullar renderingsmotorn Octanerender, som är ett alternativ för ray tracing-rendering där inte bara de specifika RT-kärnorna används. I det körda testet används enbart CUDA-kärnor, och A100 placerar sig med god marginal som herre på prestandatäppan med 446 poäng.

Octanebench.jpg
Octanebench 2.jpg

Omkring 11 procent bakom syns Volta-baserade Titan V, medan det snabbaste Turing-baserade kortet i testet är Grid RTX 8000 som hamnar nästan 29 procent på efterkälken med 328 poäng. Den mer välkända modellen Titan RTX placerar sig strax efter Grid-syskonet med 322 poäng.

Även om framtiden för Ampere till konsumentkort är något oviss har både kylarlösning för Geforce RTX 3080 och familjens påstådda specifikationer hittat ut på ryktesvägar. Detsamma gäller information om prestanda, där sistnämnda kort sägs slå RTX 2080 Ti med 20 procent, vilket kan översättas till en förbättring om maximalt 50 procent ställt mot RTX 2080. Utifrån A100-resultaten är det svårt att dra slutsatser som styrker eller stjälper uppgifterna, som fortsatt bör tas med en nypa salt.

Källa: Otoy via Videocardz

Sitter du på ett Turing- eller Pascal-grafikkort idag? Vilken prestandaökning måste Ampere visa för att du ska överväga en uppgradering? Berätta i kommentarstråden!