Rykte: Nvidia ämnar att köpa ARM

I vad som skulle kunna bli en splittrande manöver på halvledarmarknaden sägs Nvidia visa intresse för ett uppköp

Nyligen rapporterades att japanska Softbank kan komma att sälja eller börsnotera kretsutvecklaren ARM Holdings, som bolaget förvärvade under 2016. Köpesumman landade då på saftiga 32 miljarder USD. Nu meddelar Bloomberg att Nvidia visat köpintresset för ARM.

Mest troligt är att Nvidia initialt skulle fokusera på artificiell intelligens, datacenter och grafikteknologi där de redan har sin styrka idag. Beroende på Nvidias intentioner skulle uppköpet till och med kunna tolkas som ett begynnande hot mot traditionella processorer från AMD och Intel. Rykten om Nvidias entré på x86-marknaden har cirkulerat med jämna mellanrum i över tio år, men aldrig burit frukt.

Bloomberg är noga med att påpeka att ett uppköp inte skulle ske utan myndighetstillsyn. Med Nvidia som ägare skulle ARM vara kontrollerat av ett bolag som konkurrerar med licenstagare som Google, Samsung, Apple, Qualcomm med flera. ARM-utvecklade processorer är mycket vanligt förekommande idag, och återfinns i en stor andel mobiltelefoner, surfplattor, TV-apparater och utgör snart basen för Apples datorer.

Skulle du vara oroad om ARM hamnade i "fel händer", eller är du mer nyfiken av vad Nvidia skulle göra med sitt eventuell ägarskap?

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara.

Köp här!