SK Hynix inleder produktion av HBM2E-minne

Siktet är inställt på superdatorer, AI och maskininlärning med närmare 80-procentiga ökningar i bandbredd jämfört med HBM2.

SK Hynix lovade så sent som under hösten år 2019 att följa upp minnestekniken HBM2 med den högpresterande förbättringen HBM2E. Paradgrenen bandbredd skulle förbättras till 460 GB/s per kapsel, upp från HBM2 och dess 256 GB/s, men även minnesmängden skulle dubbleras till 16 GB från tidigare 8 GB.

Nu meddelar det koreanska företaget att massproduktion av HBM2E-minneskretsar har inletts. I sedvanlig ordning utlovas en rad "världens bästa"-egenskaper, där framförallt bandbredden lyfts fram som spektakulär med möjligheten att flytta 124 filer på sammanlagt 3,7 GB varje sekund. Framsteget möjliggörs av att kretsarna har kapacitet om 1 024 kontaktytor med hastigheter om 3,6 Gbps per pinne.

SK_hynix_HBM2E.jpg

SK Hynix menar att minnestypen kombinerar hög bandbredd och kapacitet med låg strömförbrukning, där företagets 3D-staplingsteknik Through Silicon Via (TSV) ska tillåta minskningar i storleksordningen 30 procent gällande fysisk storlek och hela 50 procent när det kommer till strömförbrukning.

För att sätta HBM2E och dess möjligheter som HBM2-substitut i perspektiv kan en hypotetisk jämförelse göras med om tekniken skulle användas i grafikkortet AMD Radeon VII. HBM2E skulle teoretiskt kunna öka minnesmängden fyra gånger från 16 GB till 64 GB, samtidigt som den tillgängliga bandbredden skulle öka från 1 024 till 1 840 GB/s, en ökning om närmare 80 procent.

HBM2E är enligt företaget tänkt att användas i applikationer som superdatorer, artificiell intelligens, maskininlärning samt högpresterande konsumentdatorer. I det sistnämnda segmentet har AMD tidigare nyttjat HBM2-minne för bland annat just Radeon VII, samtidigt som företaget fortsätter bruka minnestekniken i exempelvis proffskorten Radeon Pro Vega II.

I skrivande stund har inga kommersiella produkter som nyttjar SK Hynix HBM2E avtäckts. Datacenterkortet Nvidia A100 utrustas förvisso med 40 GB minne av HBM2E-typ, men här står Samsung som avsändare.

Läs mer om SK Hynix:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!