Microsoft Edge importerar data från andra webbläsare utan tillåtelse

Microsofts webbläsare ertappas med att importera data från Chrome och Firefox utan att användaren tillfrågas om tilltaget.

Microsoft och mjukvaruuppdateringar är ett återkommande ämne i nyhetsflödet. Senaste rapporten handlade om Windows 10 och ofrivilliga uppdateringar till version 2004 av operativsystemet. Nu ansluter sig webbläsaren Edge till skaran, som i början av året gick över till en Chromium-bas, till skaran mjukvara med tvivelaktigt beteende.

Tekniksajten Betanews rapporterar nämligen nu om missnöje hos Reddit-användare som installerat världens näst mest använda webbläsare. Edge förefaller nämligen söka igenom bokmärken och historik från andra webbläsare i bakgrunden, utan användares tillåtelse, för att slutligen radera dessa från Edge om användaren tackar nej till att importera data.

I just installed Edge today for testing, and I noticed my bookmarks from Firefox appear in the background/browser BEHIND the import acceptance dialog. The bookmarks disappeared after I said I didn't want it to import anything. Obviously it still went looking before asking! – orcusmorcus på Reddit

Till skillnad från fallet med Windows-uppdateringar tycks inte webbläsarens beteende bottna i en potentiell bugg. Microsoft själva hävdar nämligen i ett utlåtande till Windows Central att Edge beter sig som det är tänkt – import av data från andra webbläsare likt Chrome och Firefox går inte att tacka nej till, utan importerad data kan endast raderas i efterhand.

Huruvida webbläsaren gör någonting med importerade uppgifter är okänt, men mot en bakgrund av ett ständigt ökande behov av integritet på webben lär Microsofts uppgiftshantering i Edge inte vinna några poäng hos integritetsvurmande användare.

Läs mer om Microsoft Edge:

I butiken: SweClockers Logo Tee – Reapris 179 kronor!

Swec_gubbe_T.jpg

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp.

Köp här!