Nvidia avtäcker Ampere-kortet A100 i PCI Express-format

Hög prestanda och minnesbandbredd blir nu tillgängligt även för de aktörer som inte köper skräddarsydda beräkningssystem.

För snart två år sedan avtäckte Nvidia de första konsumentkorten med den då färska arkitekturen Turing, men innan år 2020 når sitt slut ska efterträdaren Ampere finnas ute i handeln. Nyligen avtäckte grafikjätten den första hårdvaran med den sprillans nya arkitekturen i form av datacenteranpassade A100, som också bjuder på nyheter som tillverkning på 7 nanometer och 40 GB HBM2-minne.

NVIDIA-Ampere-A100-PCIe-GPU-Accelerator_2.jpg
Nvidia_A100.jpg

Den presenterade produkten är dock anpassad för gränssnittet SXM4, vilket kräver ett skräddarsytt system. För den som eftersöker ett mer mångsidigt format presenterar Nvidia nu A100 i form av ett instickskort. Anslutning görs över PCI Express 4.0 och markerar således bolagets ankomst till det snabbare protokollet, något som möjligtvis kan spilla över på konsumentsidan.

I och med att grafikkretsen är oförändrad är många detaljer identiska med det månadsgamla syskonet, där 6 912 CUDA-kärnor ryms i den rejäla kretsen med area om 826 mm². TSMC står för tillverkning med 7-nanometersteknik, och bredvid grafikprocessorn huserar 40 GB HBM2-minne signerat Samsung med total bandbredd på 1,6 TB/s. SXM4-varianten har ett väl tilltaget TDP-värde på 400 watt, medan instickskortet stannar på 250 watt och därför följer viss sänkning i prestanda.

Nvidia uppger att det handlar om cirka 10 procent lägre prestanda, men i applikationer som drar nytta av många sammankopplade grafikprocessorer blir prestandasänkningen större. Sammankoppling mellan PCI Express-baserade A100 görs nämligen över gränssnittet NVLink, som sätter stopp vid två grafikkort. I de anpassade SXM4-utrustade systemen används istället NVSwitch för att vrida upp antalet till åtta.

A100 i det nya formatet upptar två expansionsplatser och levereras med en rejäl och guldfärgad kylfläns utan synlig fläkt, och den externa strömförsörjningen röjs vare sig i specifikationer eller i bildmaterial. Även prislappen är höljd i dunkel, men med tanke på att DGX A100-system går loss på 2,5 miljoner kronor inklusive moms kan prislappen på det fristående kortet också antas vara av det mastigare slaget.

Läs mer om Ampere:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara.

Köp här!