Med Geforce RTX 2000-serien och Turing-arkitekturen satsade Nvidia hårt på att ray tracing är en central del av hur grafik utvecklas framöver. En del i denna satsning är att arkitekturen bestyckas med relativt komplexa RT-kärnor som upptar en ansenlig mängd transistorer och yta i grafikkretsen, vilket innebär att det finns mindre utrymme över till transistorer och kärnor som inte berör ray tracing.

Enligt en ny teori från Youtube-kanalen Coreteks blir Nvidias lösning på dilemmat att utrusta Geforce 3000 "Ampere" med en hjälpprocessor vars enda uppgift är att utföra beräkningar gällande ray tracing. Teorin baseras på den läckta kylardesignen, som visar två fläktar som monteras på vardera sida av grafikkortet. Detta tolkas som att Nvidia tillämpar ett dubbelsidigt mönsterkort (eng. PCB), där kortets baksida hyser den nya hjälpprocessorn.

Nvidia_RTX_3000_traversal_coprocessor.jpg
nvidia-traversal-co-processor-feature.jpg

Syftet med hjälpprocessorn ska vara att avlasta den huvudsakliga grafikkretsen från ray tracing-beräkningar, vilket möjliggör högre RT-prestanda även i Geforce RTX 3000-seriens enklare modeller. Genom att använda en specialiserad processor för just detta syfte ska Nvidia kunna bestycka den huvudsakliga grafikkretsen med fler beräkningsenheter på ett sätt som inte skulle vara möjligt om ray tracing-kapacitet skulle utökas genom ytterligare, eller mer komplexa, RT-kärnor.

Nvidia_traversal-coprocessor-patent.jpg

Att tillämpa en hjälpprocessor vore inte helt nytt för Nvidia. Utöver att Nvidia köpte upp företaget Ageia och tekniken Physx, som tillverkade dedikerade hjälpprocessorer för fysikberäkningar, patenterade bolaget också ett gränssnitt för samverkan mellan streamingprocessorer och en accelererande hjälpprocessor under år 2018.

Detta handlar i dagsläget alltså endast om spekulation baserat på kylarlösningen och ett existerande patent. Huruvida Nvidia introducerar en hjälpprocessor i Geforce RTX 3000 "Ampere"-serien återstår att se när grafikkorten lanseras någon gång under hösten år 2020.

Läs mer om Nvidia Geforce RTX 3000 "Ampere":