Jim Keller lämnar Intel efter blott två år

Den inflytelserika kretsarkitekten med bakgrund hos AMD och Tesla lämnar Intel efter två år av personliga skäl.

Få personer har ett lika starkt CV inom halvledare som amerikanen Jim Keller – hans namn figurerar bland annat som medförfattare av specifikationerna för arkitekturen x86-64. Under hans första anställning hos AMD ansvarade han för utvecklingen av företagets första riktigt stora framgång, arktitekturen K8, även känd som Athlon 64.

Efter en resa som involverat arkitektroller hos Apple, ytterligare en sejour hos AMD och utveckling av Teslas processorer för autonom bilkörning har Keller senast varit anställd av Intel sedan april 2018 – en tjänst han nu fullbordat. Enligt The Verge tackar Jim Keller för sig ifrån med hänvisning till personliga skäl. Han sägs dock enligt Anandtechs Ian Cutress fortsätta hos Intel året ut i en konsultroll.

Kellers produktspecifika arbetsuppgifter hos Intel har inte varit allmänt kända, men han tros ha spelat en stor roll i arkitekturen "Willow Cove", vilken lägger grunden för Intels framtid på processorsidan på 10 nanometer och framåt. Uppsägningen följer Kellers tidigare mönster som chefsarkitekt, där han övervakat utvecklingen av en ny arkitektur för att sedan gå vidare till nya utmaningar. Kellers stadiga hand ligger sannolikt också till grund för uppföljaren till "Sunny Cove".

Var Keller tar vägen när hans konsultkontrakt med Intel går ut i början av år 2021 är ännu inte känt, men klart är att han benådat teknikvärlden med processorer såsom AMD K8 och Zen, Apple A4 och A5 samt Tesla HW3.

Vad har du för nostalgiska minnen runt de processorer Jim Keller varit med om att utveckla? Dela med dig i kommentarerna!

Tack för tipset MrMasj!

I butiken: SweClockers Logo Tee – Reapris 179 kronor!

Swec_gubbe_T.jpg

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp.

Köp här!