Microsoft visar grafiska Linux-applikationer på Windows 10

Gränssnittet i Linux-applikationer som körs på Windows 10 kan dessutom hårdvaruaccelereras av grafikkort.

Under fjolårets upplaga av Microsofts utvecklarmässa Build avtäckte företaget en förbättrad version av Windows Subsystem for Linux (WSL), vilken integrerar Linux-kärnan och andra nödvändiga gränssnitt i Windows 10. Den nya versionen, WSL 2, tillför ett flertal djupare integrationer av Linux-funktioner vilka förbättrar prestanda väsentligt ställt mot första generationens WSL.

MS_Build2020news-13.jpg
MS_Build2020news-8.jpg
MS_Build2020news-14.jpg

Under årets upplaga av Build visar Microsoft upp de senaste framstegen i WSL 2. En av de största framstegen som skett på senare tid handlar om att Linux-applikationers gränssnitt (GUI) kan hårdvaruaccelereras av systemets grafikkrets, något som inte var möjligt med första generationens WSL. Företaget demonstrerar detta genom bildredigering i Linux-applikationen GIMP.

I ett inlägg på Microsofts bloggportal lyfts framsteget dock främst fram som en möjlighet att använda grafikkretsen till att hårdvaruaccelerera beräkningar av maskininlärning och artificiell intelligens (AI) med Linux-applikationer. Utvecklare som vill nyttja hårdvaruaccelererade beräkningar (eng. compute) över grafikkortet får tillgång till ramverken Nvidia CUDA och DirectML från DirectX-gränssnittet.

Detta kommer med integrerat stöd för grafiska användarmiljöer utan behov av ett grafiskt fönstersystem, i Linux-världen representerat av bland annat X Server och Wayland, från tredjepart. Utöver hårdvaruaccelererade gränssnitt och compute-beräkningar satsar Microsoft också på att göra processen med att installera och komma igång med Linux enklare i Windows 10. En del i detta är att WSL enkelt kan installeras via terminalkommandot wsl.exe -install.

Användaren kan här definiera vilken Linux-distribution som ska installeras som en del av WSL 2. Företaget meddelar i samband med detta att WSL 2 installeras som standard när kommandot exekveras, även om utvecklare kan välja att installera Linux-distributionerna som ingår i första generationens WSL. Mjukvarupaket kan installeras via terminalkommandon och pakethanteraren Windows Package Manager.

MS_Build2020news-16.jpg
WSL_terminal-1.0.jpg

Microsoft passar också på att introducera den skarpa versionen av Windows Terminal, företagets nya kommandoterminal som funnits tillgänglig i testversioner sedan år 2019. Windows Terminal 1.0 kan laddas ned från Microsoft Store och ska få uppdateringar varje månad med start i juli 2020.

Windows Subsystem for Linux 2 blir tillgängligt i och med lanseringen av maj-uppdateringen av Windows 10, version 2004, som släpps mot slutet av maj månad år 2020.

Läs mer om Microsoft och Linux:

I butiken: SweClockers Logo Tee – Reapris 179 kronor!

Swec_gubbe_T.jpg

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp.

Köp här!