Bloomberg: "Playstation 5 får begränsad tillgång och högt pris"

Enligt uppgift försenas inte Playstation 5, men ett högt pris gör att Sony skalar ned tillverkningen ställt mot föregångaren.

Utöver effekten på människor har sjukdomen COVID-19 även påverkat företag som tillverkar komponenter, något som lett till spekulationer om förseningar av vinterns lanseringar av spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X. Lanseringen av Playstation 5 uppges vara opåverkad enligt en rapport från Bloomberg, som dock konstaterar att tillgången istället begränsas på grund av högt pris.

Enligt uppgift planerar Sony att tillverka mellan 5 och 6 miljoner Playstation 5-enheter från juni år 2020 fram till mars år 2021. Jämförelsevis tillverkade och sålde företaget 7,5 miljoner exemplar av föregångaren Playstation 4 under dess första halvår. Anledningen uppges vara att Sony förväntar sig lägre efterfrågan på grund av en högre prislapp, vilket blir nödvändigt då Playstation 5 är mer tekniskt ambitiös än dess föregångare.

Likt sin Xbox-konkurrent bestyckas Playstation 5 med en åttakärnig processordel med AMD:s Zen 2-arkitektur. Detta backas av 16 GB GDDR6-minne och SSD-baserad lagring. Alla dessa komponenter kommer ligga i teknisk framkant när spelkonsolen lanseras, vilket inte var fallet med Playstation 4, vars komponenter till största del var ålderstigna ställt mot dåvarande PC-komponenter.

Mer tekniskt ambitiösa specifikationer leder också till ett högre pris ställt mot Playstation 4, som vid lansering kostade 399 USD eller cirka 4 000 kronor. I samtal med analytiker rapporterar Bloomberg att Playstation 5 och Xbox Series X kan lanseras med prisnivån 450 USD, idag motsvarande cirka 5 700 kronor inklusive moms. Trots det högre priset väntas konsolerna säljas med förlust, till skillnad från deras respektive föregångare.

DS5-3.jpg

Playstation 5-handkontrollern Dualsense.

Enligt uppgifterna inleder Sony planenligt tillverkningen av Playstation 5 under juni månad. Själva tillverkningen påverkas alltså inte av situationen med COVID-19, men däremot har coronapandemin lett till att avtäckandet av spelkonsolens design försenats. Då företaget nyligen presenterade designen för handkontrollern Dualsense bör avtäckandet av själva Playstation 5-designen inte ligga allt för långt fram i tiden.

Var går den prismässiga smärtgränsen för dig med de nya konsolerna? Är ett pris strax under 6 000 kronor acceptabelt för vad de nya konsolerna bjuder på?

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!