När det amerikanska handelsdepartementet utfärdade en svartlistning av Huawei av säkerhetsskäl våren 2019 innebar det att amerikanska företag inte tillåts handla med den kinesiska telekomjätten. Utöver problematiken med nätverksdelen av Huawei innebar det även att företaget inte tillåts licensiera konsumentteknik, vilket även innefattar Googles mjukvara och tjänster för operativsystemet Android.

Huaweis omedelbara svar på förlusten av Google var att fortsätta använda den öppna versionen av Android, Android Open Source Project (AOSP), vilket gör det möjligt att installera applikationspaket (APK) för Googles applikationsbutik Play Store. En komplett Android-upplevelse bygger dock på mer än bara applikationer, och Huaweis stora problem är förlusten av Googles tjänster.

AppGallery-1.jpg
AppGallery-3.jpg

Lösningen går i två etapper, där första är att stöda Googles applikationer och samtidigt bygga ut egna ersättare till nödvändiga tjänster. Exempel på tjänster som måste ersättas inkluderar positionering, säkerhetsfunktioner, hälsospårning och maskininlärning. Steg två är att på sikt helt kunna frångå beroendet av Google och använda den egna plattformen Huawei Mobile Services (HMS).

Applikationer som kräver de underliggande tjänsterna måste därmed portas till Huaweis motsvarigheter, och dessa huserar i applikationsbutiken App Gallery. Butiken har funnits tillgänglig på den kinesiska marknaden i många år, men lyfts nu fram även internationellt.

AppGallery-5.jpg
AppGallery-9.jpg

Under Huawei Innovation Day i Stockholm berättar en inbjuden rådgivare att företagets satsning på den egna butiken inte görs i väntan på att släppas in i Googles ekosystem igen, utan att det istället är en långsiktig satsning på att bryta det monopol Google har på Android-marknaden. Han pekar på att EU vid flertalet tillfällen fällt Google för konkurrenshämmande agerande, och att det är oklokt att ge ett enskilt företag så stor makt i mobilbranschen.

Detta går hand i hand med Huaweis satsning på mjukvarubutiken App Gallery, där applikationer och egna tjänster gör Huawei mindre känsligt för Googles monopol. Att detta skulle vara den enda motiveringen är troligtvis en sanning med modifikation. Om den amerikanska handelsblockaden inte inträffat är det osannolikt att Huawei frivilligt skulle överge Googles mjukvara och tjänster, oavsett Googles juridiska trångmål.

Arbetet med att göra företaget mer oberoende av Google består i lokala satsningar, där Huawei samarbetar med företag som utvecklar applikationer och tjänster som är kritiska för landets mobilanvändare. Satsningen påbörjades för ett halvår sedan och har på den svenska marknaden lett fram till att kritiska Bank ID finns på plats i App Gallery, och Huawei arbetar på att få över annan viktig mjukvara som betaltjänsten Swish.

AppGallery-4.jpg

Huaweis satsning innebär att en boll satts i rullning, vilket fortsätter oavsett om företaget släpps in i Googles ekosystem igen eller ej. Satsningen kan bryta upp det duopol som råder mellan Apples App Store och Googles Play Store, vilket potentiellt kan inspirera andra företag att bryta sig ur Googles marknadsdominans.

Läs mer om Huawei: