Apple Macbook med ARM-processor släpps sent 2020 eller tidigt 2021

Apple Macbook med egendesignade ARM-processorer är nära förestående. Det menar den välrenommerade analytikerna Ming-Chi Kuo.

Det har i åratal ryktats om att Apple är på väg att överge x86-arkitekturen för sina datorer till förmån för egendesignade ARM-processorer. När detta ska inträffa är ett ämne för spekulationer, där dock de flesta bedömare är eniga om att det inte är en fråga om utan när det kommer ske.

Tidigare under året gick Ming-Chi Kuo, en välkänd analytiker med historiskt hög träffsäkerhet, ut med att Apple skulle släppa sina första Macbook med ARM-baserad processor inom 18 månader. I en ny rapport talar han om ett mer specifikt lanseringsfönster – slutet av 2020 eller tidigt 2021.

Vilken eller vilka serier av Macbook som blir först med att ta steget till ARM framgår inte, men det talas om "Macbooks" i plural. Troligt är att ett sådant skifte först sker med en slimmad enhet med fokus på batteritid, medan Macbook Pro fortsätter att baseras på x86-baserade processorer från Intel eller AMD under en period innan även dessa går över till ARM.

Elefanten i rummet är kompatibilitet med befintlig mjukvara och hur Apple ska hantera detta är höljt i dunkel. Mest troligt är att Apple till stor del inledningsvis förlitar sig på emulering som låter x86-mjukvara köras på ARM-processorer, inte helt olikt hur Microsoft hanterar ARM-processorer i Windows.

Förutsatt att uppgifterna stämmer är det också rimligt att Apple inom kort släpper utvecklarverktyg (SDK) för att porta mjukvara mellan x86 och ARM. Ett givet tillfälle för en sådan lansering skulle vara Apples egen utvecklarkonferens Worldwide Developers Conference (WWDC), vilken dock tros vara inställd till följd av det senaste coronavirusets, SARS-CoV-2, utbrott.

Apples egenutvecklade ARM-processor för bärbara datorer ska enligt tidigare uppgifter tillverkas på TSMC:s färska 5-nanometersteknik, som går in i storskalig produktion i april.

Läs mer om Apples processorbyte: