AMD återvänder till generaliserad grafik med CDNA-arkitekturen

Med CDNA återvänder AMD till en generaliserad grafikarkitektur, som gör för datacentret vad RDNA gör för konsumentgrafikkort.

Med introduktionen av Graphics Core Next (GCN) från år 2012 satsade AMD på en grafikarkitektur som skulle ligga till grund för produkter på både konsumentsidan och i datacenter. Att arkitekturen utformades för att täcka in två olika typer av beräkningar begränsade dess spetskompetens för de båda uppgifterna.

CDNA_Master_678x452.jpg
amd-gpu-architectures.jpg

Svaret på tillkortakommandet med GCN kom på konsumentsidan i form av Radeon DNA (RDNA) som utformats specifikt för grafikrendering i spel. Under finansdagen Financial Analyst Day avtäcker AMD nu parhästen till arkitektur för datacenter – Compute DNA (CDNA). Som namnet antyder är CDNA konstruerad för att utföra beräkningsintensiva uppgifter som maskininlärning och artificiell intelligens.

CDNA och RDNA har vissa gemensamma grundplåtar inom generaliserade beräkningar (GPGPU), men i övrigt har funktioner specifikt ämnade för grafikrendering avlägsnats i CDNA. AMD har tidigare lanserat specialiserade produkter för datacenter med GCN-arkitekturen som grund, exempelvis Radeon Instinct MI 50/60, men även här hämmade den dubbelbottnade arkitekturen kortens potential för uppgiften.

Med framtida grafikkort för datacenter förlitar sig AMD dock inte enbart på förbättringar i CDNA-arkitekturen. Kommunikationsväven Infinity Architecture står också i centrum för AMD:s ambitioner på området. Infinity Architecture länkar samman både processorer och grafikkort med varandra, vilket ska ge avsevärt högre skalbarhet för AMD-baserade lösningar för datacenter.

CDNA_Roadmap_Master.jpg

När CDNA nu blir en egen arkitektur frikopplad från konsumentsidan hamnar utvecklingen under AMD:s datacenterchef Forrest Norrod, som stakar ut en egen produktplan för CDNA. Med 2019 års GCN-baserade Vega 20-krets som startpunkt gör de första CDNA-baserade grafikkorten premiär under år 2020, tillsammans med Infinity Architecture. Här använder AMD samma förbättrade variant av TSMC:s tillverkningsteknik 7nm som används med RDNA 2.

Under år 2022 följs detta upp av CDNA 2 som tillverkas på en ej specificerad "avancerad tillverkningsteknik". Här expanderas Infinity Architecture även till att stöda upp till åtta sammanlänkade grafikkort (eng. multi-GPU) vars minne kan synkroniseras med såväl övriga grafikkort som anslutna Epyc-processorer.

ElCap_12.jpg
ElCap_07.jpg
ElCap_11.jpg

Radeon Instinct-grafikkort baserade på CDNA utgör tillsammans med Zen 4-baserade Epyc-processorer stommen i den AMD-baserade superdatorn El Capitan. Systemet har en planerad kapacitet om 2 exaflops och lansering till år 2023. El Capitan blir AMD:s andra superdator på exaskala, där tidigare avtäckta systemet Frontier når 1,5 exaflops och installeras år 2021.

Läs mer om AMD:s grafikarkitekturer:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!