Prispressade kvantdatorn QUBY ett PR-jippo

Den billiga kvantdatorn QUBY presenterades som ett hot mot rådande krypteringsstandarder, men är istället ett PR-knep för att starta diskussion.

För lite över en vecka sedan avtäckte en representant för säkerhetsföretaget Active Cypher en kvantdator som lät lite för bra för att vara sann. Den kompakta kvantdatorn QUBY skulle kunna knäcka moderna AES-krypteringar genom att använda konventionell datorhårdvara till ett värde om blott 6 000 kronor.

Den gamla devisen "om det låter för bra för att vara sant är det förmodligen det" visar sig stämma då datorn till synes varit ett PR-jippo. En användare som uppger sig vara en representant för Active Cypher meddelar detta i en kommentar på Betanews artikel, vilket var den ursprungliga källan bakom nyheten om QUBY.

ActiveCypher.jpg

Användaren medger där att QUBY byggts och avtäckts enkom för att sparka igång en diskussion om kvantdatorer och de risker de representerar för konventionell kryptering. I dess nuvarande form är QUBY endast kapabel nog att knäcka äldre krypteringsstandarder som DES/Triple DES, och datorns dubbla Nvidia-grafikkort är inte nog för att knäcka moderna standarder.

I samma veva påpekar Active Cyphers representant att illasinnade aktörer sannolikt jobbar på liknande lösningar som kan komma att knäcka även rådande standarder som AES-kryptering, och att dessa aktörer sannolikt inte skulle göra omvärlden uppmärksammade på sådana framsteg. Företaget menar att AES/RSA passerat sitt bäst före-datum och bör ersättas innan kvantdatorer eller liknande lösningar etablerar sig på bred front.

Inlägget nämner också det pågående arbetet med nya säkerhetsrelaterade algoritmer som utformas för att inte vara lika sårbara för kvantdatorers unika beräkningsmetoder. Dessa algoritmer testas för närvarande av den amerikanska handelsorganisationen National Institute of Standards and Technology (NIST) och väntas landa i nya säkerhetsstandarder till år 2021.

Läs mer om kvantdatorer:

Tack för tipset medbor!

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!