Den kinesiska staten har som mål att göra landet mer självständigt inom teknik. Tjänster som Facebook och Google har länge varit förbjudna till förmån för alternativ som Weibo och Baidu. Nu satsar landet starkt på att även ersätta all utländsk hårdvara senast 2022. För att lyckas behövs stora framsteg göras på bland annat processorfronten.

Processortillverkaren Zhaoxin driver utvecklingen framåt genom sina Kaixin-produkter, som använder den egenutvecklade arkitekturen Lujiazui. En av Zhaoxins processorer används nu i en Mini-PC riktad mot konsumenter – närmare bestämt RG-CT7800 från Ruijie Networks.

På många sätt och vis är RG-CT7800 en blygsam dator. Den bestyckas med processorn Kaixian KX-U6780A vilken arbetar i klockfrekvensen 2,7 GHz. Enligt uppgifter presterar Zhaoxins KX-U6780A som en modern Intel Atom eller som en Intel Core i5-3550U från år 2012. Datorn kommer utrustad med två DDR4-minnesplatser, USB 2.0 och 256 GB SSD-lagring. Som operativsystem används Kinas inhemska Linux-distribution Kylin.

Zhaoxins framsteg är ett litet steg i processorvärlden men ett stort sådant för den inhemska teknikbranschen. Kina har stakat ut en strategi vid namn 3-5-2, vilken ska leda till minskat beroende av utländsk teknik inom framför allt den offentliga sektorn. Tanken är att 30 procentenheter av landets teknik ska vara egenutvecklad till år 2020, vilket ska öka med ytterligare 50 procentenheter under år 2021 för att slutligen bli helt och hållet inhemsk år 2022.

Trots blygsam prestanda hos RG-CT7800 är den ett steg mot förverkligandet av Kinas planer, men landets resa mot teknikoberoende är långt ifrån klart. Zhaoxins processorer använder många komponenter som importeras från Taiwan. Arkitekturen kommer från ett samarbete med taiwaneiska VIA, och tillverkningen sker med 16 nanometers tillverkningsteknik från TSMC.

Läs mer om Kinas handelsbekymmer: