Samsungs flip-telefon Galaxy Z är vikbar skyddad av glas

Nästa vikbara telefon från Samsung är en så kallad flip-telefon, där AMOLED-skärmen skyddas av en glasskiva.

Med Galaxy Fold ville Samsung vara först ut med en flaggskeppstelefon i den nya vikbara kategorin, en lansering som inte riktigt gick som företaget hoppats på. Med nästa försök satsar Samsung istället på en vikbar telefon med så kallad flip-design där skärmen viks vertikalt, i samma anda som nyligen lanserade Motorola Razr. Telefonen heter Galaxy Z och nu letar sig bilder och specifikationer ut på webben.

GalaxyZ-2.jpg
GalaxyZ-4.jpg

Uppgifterna kommer från Twitter-användaren Max Weinbach som flitigt avslöjar detaljer om produkter före lansering. Enligt hans uppgifter bestyckas Galaxy Z med en 6,7 tum stor skärmpanel av typen Dynamic AMOLED. Upplösningen hamnar på 2 636 × 1 080 pixlar och panelen stöder HDR10+. Till skillnad från Galaxy Fold skyddas skärmen av en "ultratunn" skiva glas som viks med ett veck likt befintliga plastbaserade skyddslager.

Den stora inre skärmen kompletteras dessutom av en liten Super AMOLED-skärm på 1,06 tum på telefonens framsida. Upplösningen mäter här in på blott 300 × 116 pixlar och syftet med den lilla skärmen är att ge användaren snabb tillgång till enklare information som notiser, batterinivå, tid och datum, med mera. Den lilla skärmen befinner sig till höger om kameramodulerna på telefonens baksida.

galaxy_fold_clamshell_rumored_2__1_.0.jpg

På telefonens insida jobbar systemkretsen Qualcomm Snapdragon 855+ tillsammans med 8 GB primärminne och 256 GB UFS 3.0-baserad lagring. Sett till kameror befolkas telefonens baksida av dubbla sensorer på 12 megapixel och den främre kameran mäter in på 10 megapixel. Batteriet uppges rymma laddningskapacitet om 3 300 milliamperetimmar vilket kan laddas via sladd eller trådlöst med effekt på 9 W.

I samband med specifikationerna letar sig renderade produktbilder också ut på webben, via tyska Winfuture. Renderingarna visar upp en telefondesign som i mångt och mycket påminner om Samsungs nuvarande telefoner i Galaxy S-familjen, fast i vikbart flip-utförande. Telefonens sida sägs också vara bestyckad med en fingeravtrycksläsare, något som inte syns i de renderade bilderna.

Uppgifterna nämner inget om pris eller lansering, men tidigare rapporter anger att Galaxy Z avtäcks tillsammans med syskonen i Galaxy S20-familjen den 11 februari. Rapporterat pris talar om en prisnivå runt 1 000 USD, motsvarande cirka 12 000 kronor inklusive moms.

Läs mer om vikbara produkter:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!