Intel NUC med Tiger Lake och Xe-grafik hittar ut på bild

Senare under året släpper Intel åtminstone två nya NUC-datorer med Intel Tiger Lake, den ena med dedikerat grafikkort.

Processormakaren Intel var tidig med att hoppa på trenden kompakta datorer med konceptet Next Unit of Computing (NUC), i vilka energieffektiva processorer från den bärbara marknaden huserar. De små NUC-datorerna uppdateras kontinuerligt av Intel i samband med nya processorgenerationer.

Näst på tur står Tiger Lake, som introducerar processorarkitekturen Willow Cove och blir en av de första produkterna att husera bolagets nya grafikarkitektur Xe. Nu publicerar Fanless Tech specifikationerna för den generation av NUC-enheter som ska nyttja Intel Tiger Lake.

Intel introducerar Tiger Lake med Xe-grafik och Thunderbolt 4

Intel-Panther-Canyon.png

Det handlar om två datorer varav den ena heter NUC 11 Performance, kodnamn "Panther Canyon". Modellen ska husera Intel Tiger Lake med ett TDP-värde på 28 W, vilket borgar för högre prestanda än varianterna på 15 W som är att vänta i ultratunna bärbara datorer med processorerna senare under året.

Intel NUC 11 Performance får invändigt stöd för DDR4-minne av typen SO-DIMM med en effektiv klockfrekvens om 3 200 MHz. På lagringsfronten finns plats för en SSD som ansluts över en M.2 2280-anslutning med gränssnittet PCI Express 4.0 med en maximal teoretisk bandbredd om 32 GB/s.

Av bilden att döma finns likt tidigare generationer en variant med mer utrymme på höjden, som troligtvis har stöd för en traditionell hårddisk eller SSD med formfaktorn 2,5 tum och SATA-anslutning. Detta styrks av att NUC 11 Performance dessutom stöder Optane Memory M10, vilka är små högpresterande SSD-enheter på 16, 32 och 64 GB som kan agera cacheminne.

På anslutningsfronten återfinns tre USB 3.2-anslutningar, två Thunderbolt 4 över Type-C, en Mini Displayport 1.4, en HDMI 2.1, en Ethernet på upp till 2,5 Gbps och en 3,5 mm-anslutning för ljud-in/-ut. På trådlös front stöds senaste Wifi 6 (tidigare Wifi 802.11ax) och Bluetooth 5.0.

Intel-Phantom-Canyon.png

Intel planerar även en högpresterande variant med kodnamn "Phantom Canyon", kallad NUC 11 Extreme. Även denna ska använda Tiger Lake på 28 W, vilken enligt uppgifterna ska paras ihop med ett ännu inte bestämt grafikkort från AMD eller Nvidia med 6 alternativt 8 GB grafikminne.

Utöver det dedikerade grafikkortet och en mer utpräglad design som kan placeras horisontellt eller vertikalt har modellen också fler anslutningar. Intel NUC 11 Extreme har framförallt fler USB-anslutningar än NUC 11 Performance, samtidigt som en SD-kortläsare tillkommer i fronten.

Lanseringen av Intel NUC 11 Performance och NUC 11 Extreme uppges äga rum under årets andra hälft.

Mer läsning om Intel Tiger Lake:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!