AMD Ryzen 4000 "Zen 3" får stöd i Linux

Nya tillägg i Linux-kärnan lägger till stöd för kommande arkitekturen Zen 3 och bekräftar därmed att stationära Ryzen 4000-serien närmar sig.

Tillägg i Linuxkärnan är något av en guldgruva för den som vill få en fingervisning om de hårdvarunyheter som befinner sig på horisonten. Stöd för ny teknik adderas i regel månader i förväg så att utvecklare kan optimera och rota ur buggar innan stödet för den nya tekniken letar sig in i skarpt lanserade versioner av kärnan.

Det är via detta förfarande som flertalet kommande grafikkort avslöjats på förhand, och nu går AMD:s kommande processorarkitektur Zen 3 samma öde till mötes. Den ständige teknikmullvaden @KOMACHI_ENSAKA är i farten igen med information framgrävd ur tillägg till Linux-kärnan, där processorfamiljen AMD Family 19H nämns.

AMD_Linux_Zen3.jpg

AMD:s nuvarande processorer tillhör familjen 17H och tilläggen nämner att dessa är kompatibla med 19H sett till funktioner, vilket är logiskt då Zen 3 bygger vidare på föregångaren och bör således vara kompatibel med denna. Tilläggen i kärnan avser mikrokod som ger stöd för processorernas felkorrigering (EDAC).

Enligt uppgifter från AMD blir Zen 3 en så pass stor förändring över Zen 2 att företaget kallar det en helt ny arkitektur, med så mycket som 10 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens. Arkitekturen tar också steget till TSMC:s förfinade tillverkning på 7nm+ med EUV-litografi.

Under CES 2020 bekräftade AMD:s VD Lisa Su att processorer baserade på Zen 3-arkitekturen lanseras senare under året, i samma veva som kommande högpresterande "Big Navi"-grafikkort bekräftades för lansering under år 2020.

Läs mer om AMD Zen 3:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!