AMD Radeon RX 5600 XT prestandatestas i trimmat utförande

Uppgifterna om att AMD höjer Radeon RX 5600 XT-prestandan inför lansering ser ut att stämma, och nu skymtas kortet i databasen för 3DMark-sviten.

Med arkitekturen RDNA och Navi-familjen har AMD nu på allvar tagit sikte på mellansegmentet av grafikkort, där Radeon RX 5500 XT gjorde debut mot slutet av 2019. I glappet upp till RX 5700 finns plats för ytterligare ett grafikkort och modellen blir RX 5600 XT, som avtäcktes under CES 2020.

Grafikkortet lanseras senare i januari och vid CES-avtäckandet delade AMD med sig av specifikationer och prislappen, på relativt beskedliga 279 USD. Prestandamässigt sägs nykomlingen sätta Nvidias årsgamla Geforce RTX 2060 i skottgluggen, ett kort som länge har haft riktpriset 349 USD. Prestandanivån antyds av Nvidia själva, som nyligen sänkte priset till 299 USD.

Nvidia-Geforce-RTX-2060b.PNG

Nvidia möter Radeon RX 5600 XT med prissänkning, medan AMD kan replikera med mer prestanda.

Uppgifter talar nämligen för att AMD i sin tur kontrar tilltaget och detta genom att begåva Radeon RX 5600 XT med en ny BIOS-version innan lansering, som tillåter högre strömbudget, klockfrekvenser och minnesfrekvenser. AMD har inte gått ut med officiell information kring detta, men nu styrker prestandasiffror från prestandatestet 3DMark att så blir fallet.

Det är den välrenommerade Twitter-profilen Tum Apisak som har hittat resultaten i databasen för UL Benchmarks syntetiska testsvit, där Radeon RX 5600 XT körts i fyra tester. Konkret handlar det om en testad variant från Sapphire med uppdaterat BIOS, som jämförs med resultat från tidigare i veckan. Exakt vilket grafikkort de äldre siffrorna avser är dock okänt, varför skillnaden bör tas med en nypa salt.

I testet Time Spy innebär uppdateringen en ökning i grafikpoäng från 6 900 till 7 600 poäng, en höjning på 10 procent. Fire Strike, Fire Strike Ultra och Fire Strike Extreme kommer alla med en ökning på omkring 11 procent – prestandaskutt som inte är orimliga ställt mot de förändringar som rapporterats om.

För Sapphire-grafikkortet som ligger till grund för uppgifterna syns nämligen förhöjda spel- och boost-frekvenser på 3 respektive 8 procent, medan minnesbandbredden blir hela 17 procent högre. Hur stor skillnad förändringarna gör skiljer mellan användningsområden, men det syntetiska prestandatestet ger en fingervisning på vad som kan vänta.

Radeon-RX-5600-XT-3.jpg

Mycket pekar mot att specifikationerna skruvas upp till den 21 januari.

Som nämnt har AMD dock inte avslöjat om Radeon RX 5600 XT faktiskt trimmas innan lanseringen, och hur kortet står sig mot Geforce RTX 2060 och andra konkurrenter återstår att se. Lanseringen sker den 21 januari och samtliga modeller kommer att vara signerade AMD:s olika partnertillverkare.

Läs mer om AMD på CES 2020:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!