EU-parlamentet överväger standard för mobil laddning

Om EU-parlamentets pågående debatt landar i ett beslut om genomförande kan Apple tvingas överge Lightning-porten till förmån för en EU-standard.

Den som lever i miljöer med mobiler från olika tillverkare i hemmet eller på jobbet har säkert stött på problematik med att rätt typ av laddare saknas. Telefoner med Android som operativsystem har under de senaste åren alla växlat över till att använda gränssnittet USB Type-C, medan Apples telefoner och vissa surfplattor använder den egna Lightning-porten.

Iphone_vs_Android.jpg

Apple kan tvingas överge Lightning-kontakten om EU-parlamentet röstar igenom en EU-standard för laddning av mobila enheter.

Denna uppdelning kan bli ett minne blott i EU:s medlemsländer då EU-parlamentet nu röstar om huruvida en gemensam standard ska gälla för laddning av mobila enheter. Omröstningen är inte ett nytt initiativ då EU-parlamentet redan 2014 gav direktiv om att en enhetlig standard för laddning av mobila enheter skulle utformas.

Direktivet förlitade sig då på att marknadens aktörer gemensamt skulle välja och införa en standard, vilket under årens lopp inte landat i önskat resultat. I praktiken består den mobila marknaden nu av två läger, bestående av tidigare nämnda Android med USB Type-C och Apple med Lightning-porten. Kravet skulle dock även gälla andra mobila enheter som e-boksläsare där andra gränssnitt används.

EU-parlamentets omröstning nämner inte vilken typ av gränssnitt som skulle väljas som EU-standard, men då Apple är det enda företaget som tillämpar något annat än USB Type-C får omröstningen i praktiken ses som ett beslut om huruvida Apple ska tvingas överge det egna gränssnittet i EU-länderna.

EU-parlamentets önskan om en enhetlig standard bottnar i de stora mängder elektroniskt avfall som genereras när gamla laddare avyttras. Enligt uppskattade siffror genereras cirka 51 000 ton elskrot årligen som resultat av gamla laddare som avfärdas.

Om beslutet om en gemensam EU-standard för mobil laddning röstas igenom kan Apple tvingas byta gränssnitt i de egna mobila produkterna, eller välja att använda olika gränssnitt beroende på region. Rapporter om Apples planer för 2021 års Iphone-modeller anger att telefonerna överger trådbunden laddning helt till förmån för trådlös sådan, vilket skulle kringgå problemet om det visar sig stämma.

EU-parlamentets omröstning i frågan pågår just nu och ett beslut fattas vid ett senare sammanträde. Pressmeddelandet om omröstningen nämner dock inte när det beslutsfattande sammanträdet äger rum.

Välkomnar du en gemensam standard för mobilladdare i EU eller tycker du det ska vara upp till företagen att själva besluta om? Diskutera i kommentarerna!

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!