Intel kontrar Threadripper med 22 kärnor på Cascade Lake-X

Nya uppgifter pekar på att Intels strategi för att kontra AMD:s Threadripper 3000-processorer är att klämma in fyra kärnor till i Cascade Lake-X.

Hösten 2019 förde med sig två stora nyheter gällande entusiastprocessorer: Intels lansering av Cascade Lake-X, som rappt följdes av AMD med Ryzen Threadripper 3000-serien. Sett till antalet kärnor tog AMD täten med 32 stycken hos Threadripper 3970X, att jämföra med 18 i Intel Core i9-10980XE.

Intel_22kärnor_CPUZ.jpg
Intel_22kärnor_CPUZ.jpg

Med en stundande lansering av Threadripper 3990X, som tar steget upp till 64 kärnor, blir försprånget än större. Nu pekar uppgifter mot att Intels lösning för problemet är att addera ytterligare fyra kärnor till Cascade Lake-X. Informationen kommer dels i form av en skärmdump från applikationen CPU-Z, dels via prestandaresultat från Cinebench (via Chiphell).

Specifikationerna från CPU-Z avslöjar processorn Core i9-10990XE som bestyckas med 22 kärnor, och vars basfrekvens kan nå en högsta boost-nivå om 5 GHz. En skärmdump från CPU-Z avslöjar dock inte om detta handlar om Turbo Boost-hastighet över enskilda kärnor eller om klockfrekvensen kan nås över flera. Skärmdumpen listar processorns TDP-värde som 380 W.

Intel_22kärnor.jpg

Då bilder kan manipuleras kommer specifikationerna från dessa med en viss brasklapp, men i en separat rapport bekräftar tyska Computerbase uppgifterna. Informationen kommer från samtal med moderkortstillverkare under CES 2020, vilka uppger att Intel för närvarande befinner sig i valideringsfasen för en 22-kärnig processor.

Computerbase rapport anger inte när Intels Core i9-10990XE är tänkt att nå marknaden. AMD sjösätter 64-kärniga Ryzen Threadripper 3990X den 7 februari 2020.

Läs mer om Intel Cascade Lake-X:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!