Lenovo avtäcker bärbar Yoga-modell med 5G

Under CES 2020 börjar 5G-nätverken göra sitt intåg i bärbara datorer, och Lenovos Yoga 5G blir bland de första med inbyggd teknik från Qualcomm.

Trots att 2020 års upplaga av CES-mässan inte har någon tydligt framträdande trend är 5G-uppkopplingar en av trenderna som kan skymtas på horisonten. Telefoner med 5G-kapacitet finns redan på marknaden och under CES börjar tekniken även leta sig in i bärbara datorer. I nästan samtliga fall fås stödet i form av systemkretsar och 5G-modem från Qualcomm.

Lenovo-Yoga-5G-3.jpg
Lenovo-Yoga-5G-5.jpg
Lenovo-Yoga-5G-6.jpg
Lenovo-Yoga-5G-7.jpg

Lenovo Yoga 5G är bestyckad med en 14-tumsskärm med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och 400 nits ljusstyrka. Datorn är en så kallad 2-i-1-enhet vilket innebär att skärmen kan vikas bakåt i exempelvis tält- och surfplatteläge. Systemkretsen som driver maskineriet är Qualcomm Snapdragon 8cx vilken utrustats med Qualcomms 5G-modem.

Likt många av telefonerna på marknaden stöder detta modem 5G i frekvensbanden under 6 GHz, så kallat Sub-6 GHz, men till skillnad från mobilmarknaden stöds även de högre hastigheterna med millimetervågor, så kallad mmWave-teknik. Enligt Lenovos uppgifter ska 5G-uppkopplingen kunna nå nedladdningshastigheter om 4 Gbit/s, vilket baseras på hastigheter från amerikanska operatören Verizon.

Trots den typiskt energikrävande 5G-uppkopplingen hävdar Lenovo att Yoga 5G ska nå batteritid på 24 timmar. Övriga funktioner datorn utrustas med innefattar bland annat fingeravtrycksläsare och infraröd kamera. Datorn är något av en lättviktare med matchvikt på 1,3 kilogram. Operativsystemet är Windows 10 för ARM-kretsar.

► Läs allt från #CES-2020

Lenovo Yoga 5G lanseras under våren på den amerikanska marknaden, men då kommersiella 5G-nätverk ännu inte är i drift i Sverige återstår det att se om och när datorn lanseras här. Prislappen hamnar på 1 499 USD, motsvarande cirka 18 000 kronor.

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!